
Aromatyczny makaron we włoskim stylu z kurczakiem
Zielone warzywa, aromatyczne przyprawy, delikatne mięso z kurczaka…wszystko to znajdziesz w naszym przepisie na makaron z pesto i kurczakiem. Taki obiad świetnie sprawdzi się w domowym zaciszu, ale możesz go także zabrać do pracy, czy na uczelnię. Zastrzyk energii gwarantowany — smacznego!

Kategorie








Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
mięsa z piersi kurczaka
|
200 g
|
makaronu razowego
|
150 g
|
brokuła
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
16
|
łyżeczek pesto bazyliowego
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki ostrej papryki
1,5 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Pozostawiamy kilka łyżek wody z gotowania makaronu.
Kurczaka kroimy w 2 cm kostkę. Przyprawiamy wedle uznania tymiankiem, solą oraz pieprzem.
Brokuła dzielimy na małe różyczki. Cukinię i cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy przez 4 minuty czosnek, cebulę oraz kurczaka. Dodajemy cukinię, brokuła i odrobinę wody gotowania makaronu (2-3 łyżki). Dusimy przez 5-7 minut na średniej mocy palnika, aż warzywa zmiękną, a woda odparuje. Jeśli płyn odparuje, a warzywa nadal będą twarde dolewamy odrobinę wody i dusimy dłużej.
Dodajemy makaron, pesto, dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką do smaku. Mieszamy i podgrzewamy, aż konsystencja będzie kremowa (jeśli jest potrzeba dodajemy odrobinę wody).