Rosół azjatycki

Rosół azjatycki

Rosół jest często nazywany tradycyjną, polską zupą – i chyba większości z nas kojarzy się z niedzielnym obiadem z rodziną. Ale jeśli masz ochotę na odmianę od zwykłego rosołu, to mamy przepis dla Ciebie! Rosół azjatycki to zupa, która podobnie jak nasz, polski rosół bazuje na udkach kurczaka, marchwi, cebuli i porze. Ma jednak kilka cech charakterystycznych, które sprawiają, że smakuje zupełnie inaczej! Po pierwsze – zawiera groszek cukrowy, delikatny i pełen witamin. Jednak przede wszystkim zawdzięcza swój smak i aromat przyprawom. Znajdziesz tu bowiem chili, kardamon, cynamon, a nawet…goździki. Koniecznie wypróbuj!

10 min
Czas przygotowania
60 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,81/5
(z 16 ocen)
Rosół azjatycki
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

524 kcal Kalorie
39 g Białko
13 g Tłuszcze
68 g Węglowodany
1358 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
100 g
 makaronu ryżowego
300 g
 udek z kurczaka
2
sztuki marchwi
160 g
0,5
sztuki pora
70 g
1
sztuka papryczki chilli
20 g
150 g
 groszku
1
sztuka cebuli
80 g
2
ząbki czosnku
12 g
4
łyżki sosu sojowego
40 g
0,2
łyżeczki kardamonu
1 g
0,3
łyżeczki cynamonu
1 g
0,1
łyżeczki goździków
0,25 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

524 kcal Kalorie
39 g Białko
13 g Tłuszcze
68 g Węglowodany
1358 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

2

W rondlu rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną papryczkę, czosnek i cebulę. Podsmażamy przez chwilę.

3

Dodajemy mięso i obsmażamy.

4

Dodajemy kawałki marchewki i pora. Zalewamy wodą (1 cm ponad poziom warzyw).

5

Przyprawiamy sosem sojowym, kardamonem , cynamonem, goździkami i solą. Gotujemy na niewielkiej mocy palnika, aż mięso i warzywa będą miękkie.

6

Dodajemy groszek i gotujemy jeszcze przez chwilę, aż zmięknie.

7

Gotowy rosół podajemy z makaronem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.