Rosół azjatycki
Rosół jest często nazywany tradycyjną, polską zupą – i chyba większości z nas kojarzy się z niedzielnym obiadem z rodziną. Ale jeśli masz ochotę na odmianę od zwykłego rosołu, to mamy przepis dla Ciebie! Rosół azjatycki to zupa, która podobnie jak nasz, polski rosół bazuje na udkach kurczaka, marchwi, cebuli i porze. Ma jednak kilka cech charakterystycznych, które sprawiają, że smakuje zupełnie inaczej! Po pierwsze – zawiera groszek cukrowy, delikatny i pełen witamin. Jednak przede wszystkim zawdzięcza swój smak i aromat przyprawom. Znajdziesz tu bowiem chili, kardamon, cynamon, a nawet…goździki. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
makaronu ryżowego
|
300 g
|
udek z kurczaka
|
2
|
sztuki marchwi
160 g
|
0,5
|
sztuki pora
70 g
|
1
|
sztuka papryczki chilli
20 g
|
150 g
|
groszku
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
4
|
łyżki sosu sojowego
40 g
|
0,2
|
łyżeczki kardamonu
1 g
|
0,3
|
łyżeczki cynamonu
1 g
|
0,1
|
łyżeczki goździków
0,25 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.
W rondlu rozgrzewamy oliwę. Dodajemy posiekaną papryczkę, czosnek i cebulę. Podsmażamy przez chwilę.
Dodajemy mięso i obsmażamy.
Dodajemy kawałki marchewki i pora. Zalewamy wodą (1 cm ponad poziom warzyw).
Przyprawiamy sosem sojowym, kardamonem , cynamonem, goździkami i solą. Gotujemy na niewielkiej mocy palnika, aż mięso i warzywa będą miękkie.
Dodajemy groszek i gotujemy jeszcze przez chwilę, aż zmięknie.
Gotowy rosół podajemy z makaronem.