Azjatycka zupa z makaronem ryżowym i krewetkami

Azjatycka zupa z makaronem ryżowym i krewetkami

Orzeźwiająca, ale sycąca. Prosta w wykonaniu, ale jak z najlepszej restauracji. Taka właśnie jest nasza azjatycka zupa z makaronem ryżowym i krewetkami! Czyli niepowtarzalna kompozycja smaków, w której główne role odgrywają delikatne w smaku krewetki i pełna witamin fasolka szparagowa. I to nie koniec kulinarnych gwiazd, bo znajdziesz tu jeszcze wyraziste curry i aromatyczną kolendrę. Koniecznie wypróbuj!

10 min
Czas przygotowania
30 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Azjatycka zupa z makaronem ryżowym i krewetkami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

505 kcal Kalorie
37 g Białko
13 g Tłuszcze
65 g Węglowodany
1719 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
50 g
 makaronu ryżowego
1
sztuka marchewki
80 g
200 g
 fasolki szparagowej
125 g
 krewetek
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
łyżeczka curry
4 g
1
szczypta soli
0,25 g
0,5
garści kolendry świeżej
2 g
1,5
szklanki bulionu warzywnego
375 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

505 kcal Kalorie
37 g Białko
13 g Tłuszcze
65 g Węglowodany
1719 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Marchew myjemy, obieramy i kroimy w talarki.

3

W garnku rozgrzewamy oliwę, następnie podsmażamy krewetki przez ok. 5 minut. Dodajemy marchew i podsmażamy kolejne 2 minuty.

4

Całość zalewamy bulionem. Dodajemy curry oraz sól, dokładnie mieszamy i gotujemy całość na małym ogniu, przez ok. 10 minut (czas liczony od zagotowania).

5

W tym czasie obcinamy końcówki z fasolki szparagowej i przecinamy ją na połówki (w przypadku użycia fasolki szparagowej mrożonej, pomijamy ten punkt).

6

Do gotującej się zupy dodajemy fasolkę szparagową i całość gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut od ponownego zagotowania.

7

W misce umieszczamy makaron i zalewamy go przygotowaną zupą. Danie posypujemy posiekaną kolendrą.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?