
Azjatycka zupa z makaronem ryżowym i krewetkami
Orzeźwiająca, ale sycąca. Prosta w wykonaniu, ale jak z najlepszej restauracji. Taka właśnie jest nasza azjatycka zupa z makaronem ryżowym i krewetkami! Czyli niepowtarzalna kompozycja smaków, w której główne role odgrywają delikatne w smaku krewetki i pełna witamin fasolka szparagowa. I to nie koniec kulinarnych gwiazd, bo znajdziesz tu jeszcze wyraziste curry i aromatyczną kolendrę. Koniecznie wypróbuj!

Kategorie








Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
50 g
|
makaronu ryżowego
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
200 g
|
fasolki szparagowej
|
125 g
|
krewetek
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
łyżeczka curry
4 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,5
|
garści kolendry świeżej
2 g
|
1,5
|
szklanki bulionu warzywnego
375 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Marchew myjemy, obieramy i kroimy w cienkie talarki. Fasolkę szparagową oczyszczamy i kroimy na połówki (jeśli używamy mrożonej, nie rozmrażamy – dodajemy bezpośrednio do zupy).
W garnku rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy marchewkę i podsmażamy przez 2-3 minuty, aż lekko zmięknie.
Dodajemy curry i smażymy przez 30 sekund, aż przyprawa uwolni aromat.
Wlewamy bulion, dodajemy sól i pieprz. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez 8-10 minut.
Dodajemy fasolkę szparagową i gotujemy kolejne 5 minut – warzywa powinny być miękkie, ale jędrne.
W tym czasie krewetki skrapiamy sokiem z limonki i lekko oprószamy solą. Podsmażamy je na osobnej patelni (1-2 minuty z każdej strony) lub wrzucamy do gorącej zupy tuż przed końcem gotowania i gotujemy nie dłużej niż 2 minuty – mają się tylko ściąć i nabrać koloru.
Gotową zupę podajemy z makaronem. Przyprawiamy do smaku sosem sojowym. Przed podaniem posypujemy posiekaną kolendrą.