Roladki z łososiem i szpinakiem
Naleśniki w wersji wytrawnej. Roladki z łososiem i szpinakiem to porządna porcja zdrowia na talerzu, do tego bardzo smaczna. Świetnie sprawdzą się jako posiłek zabierany do pracy czy na uczelnię. Warto do tego dania użyć łososia wędzonego na zimno.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
250 g
|
łososia świeżego
|
2,5
|
łyżki serka kanapkowego
60 g
|
30 g
|
szpinaku
|
Ciasto naleśnikowe: |
|
15
|
łyżek mąki jaglanej
150 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
1,5
|
szklanki mleka roślinnego
300 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
6
|
łyżeczek oleju kokosowego
30 g
|
1
|
łyżeczka rozmarynu
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Łososia myjemy, osuszamy i doprawiamy solą, pieprzem, rozmarynem, kropimy cytryną i odstawiamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wkładamy łososia zawiniętego w folię i pieczemy około 30 minut.
Naleśniki robimy według przepisu https://centrumrespo.pl/przepisy/nalesniki-jaglane/
Usmażone naleśniki smarujemy serkiem, układamy rozdrobnionego, upieczonego łososia.
Posypujemy umytymi liśćmi szpinaku i zawijamy roladki. Kroimy na pół lub mniejsze kawałki. Smacznego!