Racuszki jabłkowo-owsiane

Racuszki jabłkowo-owsiane

Masz ochotę na prawdziwy smak dzieciństwa? Wypróbuj nasze racuszki jabłkowo-owsiane! Są nie tylko pyszne jak u mamy, ale także idealne dla osób na diecie. Dlaczego? Zamiast cukru, swój słodki smak zawdzięczają dodatkowi ksylitolu, a mąka pełnoziarnista i płatki owsiane sprawiają, że są one dobrym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika. Po prostu palce lizać!

10 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,64/5
(z 25 ocen)
Racuszki jabłkowo-owsiane
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

347 kcal Kalorie
7 g Białko
6 g Tłuszcze
64 g Węglowodany
48 mg Sód
10 g Błonnik

Składniki
2
sztuki jabłka
300 g
5
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
75 g
2
łyżki płatków owsianych górskich
20 g
0,8
szklanki mleka roślinnego
200 g
20 g
 drożdży
1,5
łyżki ksylitolu
23 g
0,5
łyżeczki cynamonu
2 g
1
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

347 kcal Kalorie
7 g Białko
6 g Tłuszcze
64 g Węglowodany
48 mg Sód
10 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.

2

Do miski wsypujemy mąkę, zmiksowane płatki owsiane, drożdże, cynamon, ksylitol i letnie mleko roślinne. Miksujemy, aby powstało gładkie ciasto

3

Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-45 minut. Do ciasta wkładamy pokrojone jabłko, mieszamy.

4

Patelnię smarujemy olejem i rozgrzewamy.

5

Na rozgrzaną patelnię układamy cienkie placuszki i smażymy na wolnym ogniu z obu stron. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.