![Racuszki jabłkowo-owsiane](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/11/29132702/004A4900.jpg)
Racuszki jabłkowo-owsiane
Masz ochotę na prawdziwy smak dzieciństwa? Wypróbuj nasze racuszki jabłkowo-owsiane! Są nie tylko pyszne jak u mamy, ale także idealne dla osób na diecie. Dlaczego? Zamiast cukru, swój słodki smak zawdzięczają dodatkowi ksylitolu, a mąka pełnoziarnista i płatki owsiane sprawiają, że są one dobrym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika. Po prostu palce lizać!
![Racuszki jabłkowo-owsiane](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/11/29132646/004A371614.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Bez laktozy](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezlaktozy.png)
![Bez nabiału](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Bez produktów mlecznych](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Bez soli](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezsoli.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Dobre na cholesterol](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dobrenacholesterol.png)
![Low fat](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/fat.png)
![Na wynos](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/nawynos.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki jabłka
300 g
|
5
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
75 g
|
2
|
łyżki płatków owsianych górskich
20 g
|
0,8
|
szklanki mleka roślinnego
200 g
|
20 g
|
drożdży
|
1,5
|
łyżki ksylitolu
23 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Do miski wsypujemy mąkę, zmiksowane płatki owsiane, drożdże, cynamon, ksylitol i letnie mleko roślinne. Miksujemy, aby powstało gładkie ciasto
Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-45 minut. Do ciasta wkładamy pokrojone jabłko, mieszamy.
Patelnię smarujemy olejem i rozgrzewamy.
Na rozgrzaną patelnię układamy cienkie placuszki i smażymy na wolnym ogniu z obu stron. Smacznego!