![Placuszki z cukinii i marchewki z dipem z tofu](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2024/02/27140352/Placuszki-z-cukinii-i-marchewki-na-kremie-z-tofu.jpg)
Placuszki z cukinii i marchewki z dipem z tofu
![Placuszki z cukinii i marchewki z dipem z tofu](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2024/02/27140355/placuszki.png)
Kategorie
![Bez laktozy](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezlaktozy.png)
![Bez nabiału](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Bez produktów mlecznych](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Low fat](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/fat.png)
![Na wynos](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/nawynos.png)
![Vege](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/vege.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Placuszki: |
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
2
|
sztuki marchwi
160 g
|
4
|
łyżki mąki owsianej pełnoziarnistej
48 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Sos: |
|
1
|
opakowanie tofu naturalnego
180 g
|
0,4
|
opakowania jogurtu roślinnego
60 g
|
2
|
łyżki soku z limonki
12 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cukinię i marchewkę ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Solimy, pozostawiamy na chwilę. Odciskamy nadmiar soku i przekładamy do miski.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Dodajemy mąkę, jajko, sól, pieprz. Dokładnie mieszamy.
Formujemy niewielkie placuszki, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrapiamy olejem. Pieczemy 15-20 minut (w połowie pieczenia możemy obrócić na drugą stronę, ale nie jest to konieczne).
Przygotowujemy sos:
Tofu przekładamy do naczynia blendera, dodajemy jogurt, sól, pieprz, sok z limonki. Blendujemy na gładką masę (jeżeli jest zbyt gęste możemy dodać odrobinę wody).
Gotowe placuszki podajemy z sosem.