Racuszki jabłkowo-owsiane
Masz ochotę na prawdziwy smak dzieciństwa? Wypróbuj nasze racuszki jabłkowo-owsiane! Są nie tylko pyszne jak u mamy, ale także idealne dla osób na diecie. Dlaczego? Zamiast cukru, swój słodki smak zawdzięczają dodatkowi ksylitolu, a mąka pełnoziarnista i płatki owsiane sprawiają, że są one dobrym źródłem witamin, składników mineralnych i błonnika. Po prostu palce lizać!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki jabłka
300 g
|
5
|
łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej
75 g
|
2
|
łyżki płatków owsianych górskich
20 g
|
0,8
|
szklanki mleka roślinnego
200 g
|
20 g
|
drożdży
|
1,5
|
łyżki ksylitolu
23 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Do miski wsypujemy mąkę, zmiksowane płatki owsiane, drożdże, cynamon, ksylitol i letnie mleko roślinne. Miksujemy, aby powstało gładkie ciasto
Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30-45 minut. Do ciasta wkładamy pokrojone jabłko, mieszamy.
Patelnię smarujemy olejem i rozgrzewamy.
Na rozgrzaną patelnię układamy cienkie placuszki i smażymy na wolnym ogniu z obu stron. Smacznego!