
Pulpety z tofu
Jak pulpety to tylko z mięsa? Otóż nie! Pulpety z tofu są równie pyszne – wystarczy tylko znaleźć odpowiedni przepis. Sekretem naszego jest perfekcyjna kompozycja przypraw – między innymi sosu sojowego, musztardy i wędzonej papryki. Do tego sos na bazie passaty pomidorowej, makaron i gotowe! Pyszny, pełnowartościowy obiad już na Ciebie czeka.

Kategorie











Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
200 g
|
makaronu pełnoziarnistego
|
Sos: |
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
1
|
łyżka octu balsamicznego
10 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
garść bazylii świeżej
3 g
|
Pulpeciki: |
|
1,7
|
opakowania tofu
300 g
|
5
|
łyżek bułki tartej
50 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
1
|
łyżeczka musztardy dijon
10 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
0,5
|
łyżeczki wędzonej papryki
1,5 g
|
1
|
łyżeczka rozmarynu
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Odcedzamy i odstawiamy.
Do blendera przekładamy pomidory z puszki, ocet, czosnek oraz bazylię świeżą. Doprawiamy solą oraz pieprzem według własnego smaku. Wlewamy oliwę i blendujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przelewamy sos do rondelka i gotujemy na średnim ogniu bez przykrycia przez około 20 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Jeśli sos będzie za gęsty, dolewamy trochę gorącej wody, a jeśli zbyt rzadki – gotujemy chwilę dłużej, aby odparował.
Tofu odsączamy z nadmiaru wody, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy do blendera razem z bułką tartą, sosem sojowym, musztardą, wędzoną papryką, suszonym rozmarynem, solą oraz pieprzem. Ilość przypraw możemy dostosować do własnego smaku. Blendujemy do uzyskania jednolitej, zwartej masy.
Z powstałej masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego.
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę na średnim ogniu i smażymy pulpeciki przez 6–8 minut, obracając je delikatnie, aż się zrumienią i staną zwarte.
Makaron mieszamy z sosem pomidorowym, wykładamy na talerz i układamy na wierzchu pulpeciki.
Pulpety z tofu nie tylko na diecie wegańskiej
Nie musisz być wege, aby sięgnąć po pulpety z tofu od Respo! To przepis idealny na tzw. bezmięsny dzień, gdy chcesz sięganąć po coś dobrze zbilansowanego, a przy tym smacznego i pełnego białka. To danie z pełnoziarnistym makaronem wspaniale syci, dlatego idealnie sprawdzi się na diecie redukcyjnej. Z pewnością pokochają je także Twoi najbliżsi, w tym dzieci!
Idealne do pracy klopsiki z tofu
Całkowity czas przygotowania tego dania to 50 minut. Dlatego najlepiej zrobić dodatkową porcję tak, aby mieć posiłek na dwa dni. To dobry sposób, zwłaszcza dla osób zapracowanych, które lubią gotować na kilka dni z rzędu. Te pulpety z tofu wręcz idealnie nadają się do tego celu! Koniecznie przetestuj ten przepis, a zapewniamy, że zostanie on z Tobą na dłużej.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.