Pulpety z tofu
Jak pulpety to tylko z mięsa? Otóż nie! Pulpety z tofu są równie pyszne – wystarczy tylko znaleźć odpowiedni przepis. Sekretem naszego jest perfekcyjna kompozycja przypraw – między innymi sosu sojowego, musztardy i wędzonej papryki. Do tego sos na bazie passaty pomidorowej, makaron i gotowe! Pyszny, pełnowartościowy obiad już na Ciebie czeka.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
200 g
|
makaronu pełnoziarnistego
|
Sos: |
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
1
|
łyżka octu balsamicznego
10 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
1
|
garść bazylii świeżej
3 g
|
Pulpeciki: |
|
1,7
|
opakowania tofu
300 g
|
5
|
łyżek bułki tartej
50 g
|
2
|
łyżki sosu sojowego
20 g
|
1
|
łyżeczka musztardy dijon
10 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
0,5
|
łyżeczki wędzonej papryki
1,5 g
|
1
|
łyżeczka rozmarynu
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki sosu blendujemy i przekładamy do rondelka, podgrzewamy sos przez 20 minut.
Wszystkie składniki pulpecików wkładamy do blendera i rozdrabniamy.
Formujemy pulpeciki i smażymy je na rozgrzanej oliwie.
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i mieszamy z sosem, na wierzchu układamy pulpeciki.