Pulpety z tofu

Pulpety z tofu

Jak pulpety to tylko z mięsa? Otóż nie! Pulpety z tofu są równie pyszne – wystarczy tylko znaleźć odpowiedni przepis. Sekretem naszego jest perfekcyjna kompozycja przypraw – między innymi sosu sojowego, musztardy i wędzonej papryki. Do tego sos na bazie passaty pomidorowej, makaron i gotowe! Pyszny, pełnowartościowy obiad już na Ciebie czeka.

20 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,61/5
(z 82 ocen)
Pulpety z tofu
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

336 kcal Kalorie
16 g Białko
8 g Tłuszcze
49 g Węglowodany
403 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
200 g
 makaronu pełnoziarnistego

Sos:

1
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
1
łyżka octu balsamicznego
10 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
1
ząbek czosnku
6 g
1
garść bazylii świeżej
3 g

Pulpeciki:

1,7
opakowania tofu
300 g
5
łyżek bułki tartej
50 g
2
łyżki sosu sojowego
20 g
1
łyżeczka musztardy dijon
10 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
0,5
łyżeczki wędzonej papryki
1,5 g
1
łyżeczka rozmarynu
3 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

336 kcal Kalorie
16 g Białko
8 g Tłuszcze
49 g Węglowodany
403 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Wszystkie składniki sosu blendujemy i przekładamy do rondelka, podgrzewamy sos przez 20 minut.

2

Wszystkie składniki pulpecików wkładamy do blendera i rozdrabniamy.

3

Formujemy pulpeciki i smażymy je na rozgrzanej oliwie.

4

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i mieszamy z sosem, na wierzchu układamy pulpeciki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.