Proteinowy budyń jaglany

Proteinowy budyń jaglany

Rozgrzewający i sycący proteinowy budyń jaglany to przepis idealny na słodkie śniadanie, kolację lub potreningową przekąskę. Jego przygotowanie jest banalnie proste – kaszę wystarczy ugotować, dodać odżywkę białkową, erytrytol i zblendować. Charakter budyniu dodatkowo podkręca trio cynamonu, czekolada i truskawki, które nadaje potrawie słodyczy. Danie bogate jest nie tylko w białko, ale również w błonnik pokarmowy, żelazo, magnez i witaminy z grupy B. Ta słodka potrawa z pewnością na długo zapewni Ci sytość i zaspokoi Twój apetyt na “coś słodkiego”. Koniecznie wypróbuj, smacznego!

20 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,83/5
(z 6 ocen)
Proteinowy budyń jaglany
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Na wynos Na wynos
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

400 kcal Kalorie
26 g Białko
11 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
277 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
40 g
 kaszy jaglanej
0,4
szklanki wody
100 g
0,6
szklanki mleka 1,5%
150 g
2
łyżki odżywki
20 g
4
łyżeczki erytrolu
20 g
0,5
łyżeczki cynamonu
2 g
0,2
sztuki czekolady gorzkiej
15 g
50 g
 truskawek
1
garść mięty
2 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

400 kcal Kalorie
26 g Białko
11 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
277 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Kaszę zalewamy mlekiem i wodą, gotujemy aż zgęstnieje.ok 15 min.

2

Dodajemy odżywkę i erytrol a następnie blendujemy na gładką masę.

3

Przelewamy do miseczki dodajemy pokruszoną czekoladę do środka tak aby zatopiła się w puddingu, na wierzch dodajemy świeże owoce, posypujemy cynamonem i dekorujemy miętą.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.