Proteinowy budyń jaglany

Proteinowy budyń jaglany

Rozgrzewający i sycący proteinowy budyń jaglany to przepis idealny na słodkie śniadanie, kolację lub potreningową przekąskę. Jego przygotowanie jest banalnie proste – kaszę wystarczy ugotować, dodać odżywkę białkową, erytrytol i zblendować. Charakter budyniu dodatkowo podkręca trio cynamonu, czekolada i truskawki, które nadaje potrawie słodyczy. Danie bogate jest nie tylko w białko, ale również w błonnik pokarmowy, żelazo, magnez i witaminy z grupy B. Ta słodka potrawa z pewnością na długo zapewni Ci sytość i zaspokoi Twój apetyt na “coś słodkiego”. Koniecznie wypróbuj, smacznego!

20 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Proteinowy budyń jaglany
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Na wynos Na wynos
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

400 kcal Kalorie
26 g Białko
11 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
277 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
40 g
 kaszy jaglanej
0,6
szklanki mleka 1,5%
150 g
2
łyżki odżywki
20 g
4
łyżeczki erytrolu
20 g
0,5
łyżeczki cynamonu
2 g
0,2
sztuki czekolady gorzkiej
15 g
50 g
 truskawek
1
garść mięty
2 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

400 kcal Kalorie
26 g Białko
11 g Tłuszcze
50 g Węglowodany
277 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Kaszę zalewamy mlekiem, gotujemy aż zgęstnieje.ok 15 min.

2

Dodajemy odżywkę i erytrol a następnie blendujemy na gładką masę.

3

Przelewamy do miseczki dodajemy pokruszoną czekoladę do środka tak aby zatopiła się w puddingu, na wierzch dodajemy świeże owoce, posypujemy cynamonem i dekorujemy miętą.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.