![Budyń jaglany z prażonymi owocami](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2023/12/15083400/Budyn-jaglany-z-prazonym-jablkiem.jpg)
Budyń jaglany z prażonymi owocami
Budyń jaglany to prawdziwy hit ostatnich lat – i nic dziwnego! W porównaniu do klasycznego budyniu ma bardziej wyrazisty smak i przede wszystkim, więcej składników odżywczych. Znajdziesz tu bowiem solidną dawkę żelaza, wapnia, a także witamin z grupy B. A jeśli masz ochotę dodatkowo podkręcić smak tego zdrowego deseru, koniecznie wypróbuj nasz budyń jaglany z prażonymi owocami. Jego sekret? Tkwi w dodatku waniliowego puddingu i prażonych jabłek. Pyszne wrażenia smakowe gwarantowane – smacznego!
![Budyń jaglany z prażonymi owocami](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2023/12/15083338/budyn.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Bez glutenu](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezglutenu.png)
![Bez soli](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezsoli.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Szybkie przygotowanie](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/szybkieprzygotowanie.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
kaszy jaglanej
|
1
|
szklanka mleka
250 g
|
1
|
opakowanie puddingu proteinowego
180 g
|
1
|
sztuka jabłka
150 g
|
2
|
łyżeczki erytrolu
10 g
|
0,5
|
łyżeczki cynamonu
2 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy na mleku do miękkości według wskazówek na opakowaniu.
Ugotowaną kaszę blendujemy z puddingiem na gładką masę. Przekładamy do miseczki.
Owoce myjemy, obieramy i kroimy w kostkę.
Do garnka przekładamy jabłko, erytrol i cynamon. Wszystko prażymy na średnim ogniu, aż owoce zmiękną.
Uprażone owoce przekładamy na budyń jaglany.