Potrawka z kotletami sojowymi
Danie à la gulasz, ale w wersji wege? Nasza potrawka z kotletami sojowymi poleca się na obiad! Gotowane kotlety sojowe łączą się z tu z gęstym sosem pomidorowym na bazie boczniaków, cebuli i czosnku tworząc cudownie sycącą całość. Danie najlepiej smakuje podane w towarzystwie gotowanych ziemniaków i posypane natki pietruszki. Ten rozgrzewający przepis to świetny sposób na uzupełnienie diety w witaminy, błonnik oraz białko. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
17
|
sztuk kotletów sojowych
102 g
|
4
|
sztuki boczniaków
200 g
|
3
|
szklanki bulionu warzywnego
750 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
2
|
łyżki koncentratu pomidorowego
50 g
|
1
|
łyżka mąki pszennej
12 g
|
1
|
łyżeczka majeranku
4 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
3
|
sztuki ziemniaków
210 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, przekrajamy na połówki, umieszczamy w garnku i zalewamy wodą (ok. 2 cm ponad poziom ziemniaków). Doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy ziemniaki na średnim ogniu, do momentu aż przy nakłuciu widelcem będą miękkie (ok. 25 minut). Odcedzamy ziemniaki i rozgniatamy z pomocą tłuczka.
Do garnka wlewamy bulion warzywny i zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy kotlety sojowe i gotujemy przez około 8–10 minut, aż zmiękną. Wyławiamy je z bulionu i pozostawiamy do przestygnięcia. Kroimy na mniejsze kawałki, np. paski lub kostkę. Bulionu nie wylewamy.
Boczniaki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę i czosnek drobno siekamy.
Na dużej, głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę i czosnek przez 1-2 minuty. Wrzucamy boczniaki i smażymy na średnim ogniu przez 5–7 minut, aż staną się miękkie i delikatnie złociste.
Całość zalewamy bulionem (tym z gotowania kotlecików) i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy.
W małej miseczce mieszamy mąkę w kilku łyżkach zimniej wody do momentu, aż przestaną być widoczne grudki mąki. Zawiesinę przelewamy do bulionu i dokładnie mieszamy.
Do sosu dodajemy kotleciki sojowe. Doprawiamy majerankiem, papryką słodką, papryką wędzoną, solą i pieprzem wedle uznania. Zmniejszamy moc palnika i całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 5-7 minut, aż smaki się połączą, a sos odpowiednio zgęstnieje.
Potrawkę z kotletami sojowymi podajemy ziemniakami. Opcjonalnie posypujemy posiekaną natką pietruszki.