
Potrawka z kotletami sojowymi
Danie à la gulasz, ale w wersji wege? Nasza potrawka z kotletami sojowymi poleca się na obiad! Gotowane kotlety sojowe łączą się z tu z gęstym sosem pomidorowym na bazie boczniaków, cebuli i czosnku tworząc cudownie sycącą całość. Danie najlepiej smakuje podane w towarzystwie gotowanych ziemniaków i posypane natki pietruszki. Ten rozgrzewający przepis to świetny sposób na uzupełnienie diety w witaminy, błonnik oraz białko. Smacznego!

Kategorie








Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
17
|
sztuk kotletów sojowych
102 g
|
4
|
sztuki boczniaków
200 g
|
3
|
szklanki bulionu warzywnego
750 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
2
|
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
|
2
|
łyżki koncentratu pomidorowego
50 g
|
1
|
łyżka mąki pszennej
12 g
|
1
|
łyżeczka majeranku
4 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
3
|
sztuki ziemniaków
210 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, przekrajamy na połówki, umieszczamy w garnku i zalewamy wodą (ok. 2 cm ponad poziom ziemniaków). Doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy ziemniaki na średnim ogniu, do momentu aż przy nakłuciu widelcem będą miękkie (ok. 25 minut). Odcedzamy ziemniaki i rozgniatamy z pomocą tłuczka.
W międzyczasie w dużej misce lub garnku zalewamy kotlety sojowe gorącym bulionem. Odstawiamy na 10 minut, aż zmiękną. Po tym czasie kroimy je na mniejsze kawałki (np. paski). Bulionu nie wylewamy.
Boczniaki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę i czosnek drobno siekamy.
Na dużej, głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę i czosnek przez 1-2 minuty. Wrzucamy boczniaki i smażymy na średnim ogniu przez 5–7 minut, aż staną się miękkie i delikatnie złociste.
Całość zalewamy bulionem (tym z gotowania kotlecików) i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy, majeranek, słodką i wędzoną paprykę, sól i pieprz. Mieszamy.
W małej miseczce mieszamy mąkę w kilku łyżkach zimniej wody do momentu, aż przestaną być widoczne grudki mąki. Zawiesinę przelewamy do bulionu i dokładnie mieszamy.
Dodajemy kotlety sojowe i gotujemy razem jeszcze 2–4 minut, aby przeszły smakiem.
Potrawkę z kotletami sojowymi podajemy ziemniakami. Opcjonalnie posypujemy posiekaną natką pietruszki.