Potrawka z kotletami sojowymi

Potrawka z kotletami sojowymi

Danie à la gulasz, ale w wersji wege? Nasza potrawka z kotletami sojowymi poleca się na obiad! Gotowane kotlety sojowe łączą się z tu z gęstym sosem pomidorowym na bazie boczniaków, cebuli i czosnku tworząc cudownie sycącą całość. Danie najlepiej smakuje podane w towarzystwie gotowanych ziemniaków i posypane natki pietruszki. Ten rozgrzewający przepis to świetny sposób na uzupełnienie diety w witaminy, błonnik oraz białko. Smacznego!

20 min
Czas przygotowania
60 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Potrawka z kotletami sojowymi
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

420 kcal Kalorie
34 g Białko
8 g Tłuszcze
53 g Węglowodany
1992 mg Sód
16 g Błonnik

Składniki
17
sztuk kotletów sojowych
102 g
4
sztuki boczniaków
200 g
3
szklanki bulionu warzywnego
750 g
1
sztuka cebuli
80 g
1
ząbek czosnku
6 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
2
łyżki koncentratu pomidorowego
50 g
1
łyżka mąki pszennej
12 g
1
łyżeczka majeranku
4 g
1
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
1
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
3
sztuki ziemniaków
210 g
1
łyżeczka natki pietruszki
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

420 kcal Kalorie
34 g Białko
8 g Tłuszcze
53 g Węglowodany
1992 mg Sód
16 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Ziemniaki obieramy, przekrajamy na połówki, umieszczamy w garnku i zalewamy wodą (ok. 2 cm ponad poziom ziemniaków). Doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy ziemniaki na średnim ogniu, do momentu aż przy nakłuciu widelcem będą miękkie (ok. 25 minut). Odcedzamy ziemniaki i rozgniatamy z pomocą tłuczka.

2

Do garnka wlewamy bulion warzywny i zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć, wrzucamy kotlety sojowe i gotujemy przez około 8–10 minut, aż zmiękną. Wyławiamy je z bulionu i pozostawiamy do przestygnięcia. Kroimy na mniejsze kawałki, np. paski lub kostkę. Bulionu nie wylewamy.

3

Boczniaki myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na mniejsze kawałki.

4

Cebulę i czosnek drobno siekamy.

5

Na dużej, głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę i czosnek przez 1-2 minuty. Wrzucamy boczniaki i smażymy na średnim ogniu przez 5–7 minut, aż staną się miękkie i delikatnie złociste.

6

Całość zalewamy bulionem (tym z gotowania kotlecików) i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy.

7

W małej miseczce mieszamy mąkę w kilku łyżkach zimniej wody do momentu, aż przestaną być widoczne grudki mąki. Zawiesinę przelewamy do bulionu i dokładnie mieszamy.

8

Do sosu dodajemy kotleciki sojowe. Doprawiamy majerankiem, papryką słodką, papryką wędzoną, solą i pieprzem wedle uznania. Zmniejszamy moc palnika i całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 5-7 minut, aż smaki się połączą, a sos odpowiednio zgęstnieje.

9

Potrawkę z kotletami sojowymi podajemy ziemniakami. Opcjonalnie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.