Bitki sojowe w sosie chrzanowym

Bitki sojowe w sosie chrzanowym

Bitki sojowe w sosie chrzanowym – przepis na polski klasyk w wersji wegańskiej. Bitki sojowe idealnie zastępują mięso, a sos chrzanowy na bazie wegańskiej śmietany świetnie dopełnia całość potrawy. To pełnowartościowe, pełne roślinnego białka i błonnika pokarmowego danie idealnie sprawdzi się na niedzielny, rodzinny obiad czy spotkanie ze znajomymi. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Bitki sojowe w sosie chrzanowym
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

562 kcal Kalorie
26 g Białko
28 g Tłuszcze
51 g Węglowodany
6432 mg Sód
12 g Błonnik

Składniki
6
sztuk kotletów sojowych
36 g
0,5
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
0,5
łyżeczki papryki ostrej
1,5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
łyżki sosu sojowego
20 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g

Sos:

1
szklanka bulionu
250 g
0,3
opakowania śmietany wegańskiej
60 g
0,5
sztuki chrzanu
15 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
1
łyżeczka oleju rzepakowgo
5 g
0,5
łyżki mąki pszennej
6 g
0,1
szklanki wody
30 g

Dodatki:

2
sztuki ziemniaków
140 g
2
sztuki ogórka kiszonego
100 g
1
łyżeczka koperku
4 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

562 kcal Kalorie
26 g Białko
28 g Tłuszcze
51 g Węglowodany
6432 mg Sód
12 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ziemniak myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie, na małym ogniu, pod częściowym przykryciem do miękkości. Ugotowane ziemniaki odlewamy i tłuczemy.

2

Kotlety sojowe zalewamy ciepłą wodą ponad wysokość kotletów i pozostawiamy do namoczenia na ok. 15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę i odciskamy nadmiary płynu z kotletów.

3

Do kotletów sojowych dodajemy sos sojowy i przyprawy, dokładnie mieszamy. Następnie na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotlety z obu stron do zarumienienia.

4

Cebulę i koperek drobno siekamy.

5

W garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy cebulę do zarumienienia. Dodajemy bulion, chrzan i śmietankę, całość dokładnie mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy moc palnika. W tym czasie w małej miseczce energicznie mieszamy mąkę z wodą i wlewamy do sosu. Całość mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę do zgęstnienia sosu.

6

Na talerzu układamy ziemniaki i kotlety sojowe, polewamy sosem. Danie podajemy z ogórkiem kiszonym. Całość posypujemy koperkiem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?