Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Polędwiczka wieprzowa z kaszą pęczak i surówką

Polędwiczka wieprzowa z kaszą pęczak i surówką

Jeżeli lubisz tradycyjną kuchnię to nasz przepis – polędwiczka wieprzowa z kaszą pęczak i surówką – będzie strzałem w dziesiątkę. Jej sekret? Soczyste mięso wieprzowe, które świetnie smakuje duszone w towarzystwie pieczarek i cebulki – a podane z kaszą syci naprawdę na długo. Całość dopełnia jeszcze słodko-kwaśna sałatka na bazie buraka, jabłka i pora – czyli źródło błonnika, witamin i przeciwutleniaczy. Tak przygotowany obiad posmakuje całej rodzinie – koniecznie wypróbuj!

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 1 ocen)
Polędwiczka wieprzowa z kaszą pęczak i surówką
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

615 kcal Kalorie
44 g Białko
20 g Tłuszcze
69 g Węglowodany
1105 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
50 g
 kaszy jęczmiennej pęczak
150 g
 polędwicy wieprzowej
5
sztuk pieczarek
100 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
0,8
szklanki bulionu warzywnego
200 g
3
łyżki śmietany 12%
54 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
sztuki liści laurowych
2 g
0,5
łyżeczki tymianku
1,5 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
1
łyżeczka natki pietruszki
5 g

Surówka:

1
sztuka buraka
100 g
0,5
sztuki jabłka
75 g
0,1
sztuki pora
20 g
1
łyżka soku z cytryny
6 g
1
łyżeczka erytrolu
5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

615 kcal Kalorie
44 g Białko
20 g Tłuszcze
69 g Węglowodany
1105 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.

2

Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie paski. Cebulę drobno siekamy. Natomiast mięso kroimy w na mniejsze kawałki.

3

W garnuszku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę oraz pieczarki, podsmażamy na średnim ogniu przez ok. 5 minut, stale mieszając. Do garnka dodajemy mięso i podsmażamy przez kolejne 5 minut do zarumienienia.

4

Po tym czasie całość zalewamy bulionem. Dodajemy tymianek, listki laurowe, sól i pieprz wedle uznania. Doprowadzamy bulion do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i dusimy na wolnym ogniu pod częściowym przykryciem, przez ok. 25-30 minut do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia, do śmietany dodajemy 2-3 łyżki bulionu, energicznie mieszamy i dodajemy zahartowaną śmietanę do garnka. Całość dokładnie mieszamy. Możemy jeszcze doprawić solą i pieprzem wedle uznania.

5

Ugotowane buraki i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Buraki kupujemy już ugotowane, jeśli używamy surowych buraków, należy je wcześniej samodzielnie ugotować do miękkości.

6

Por drobno siekamy i dodajemy do surówki. Całość doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i erytrolem według własnego smaku.

7

Na talerzu układamy kaszę, mięso z sosem i surówkę. Gotowe danie posypujemy natką pietruszki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.