Polędwiczka wieprzowa z kaszą pęczak i surówką
Jeżeli lubisz tradycyjną kuchnię to nasz przepis – polędwiczka wieprzowa z kaszą pęczak i surówką – będzie strzałem w dziesiątkę. Jej sekret? Soczyste mięso wieprzowe, które świetnie smakuje duszone w towarzystwie pieczarek i cebulki – a podane z kaszą syci naprawdę na długo. Całość dopełnia jeszcze słodko-kwaśna sałatka na bazie buraka, jabłka i pora – czyli źródło błonnika, witamin i przeciwutleniaczy. Tak przygotowany obiad posmakuje całej rodzinie – koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
50 g
|
kaszy jęczmiennej pęczak
|
150 g
|
polędwicy wieprzowej
|
5
|
sztuk pieczarek
100 g
|
0,5
|
sztuki cebuli
40 g
|
0,8
|
szklanki bulionu warzywnego
200 g
|
3
|
łyżki śmietany 12%
54 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
sztuki liści laurowych
2 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
łyżeczka natki pietruszki
5 g
|
Surówka: |
|
1
|
sztuka buraka
100 g
|
0,5
|
sztuki jabłka
75 g
|
0,1
|
sztuki pora
20 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
łyżeczka erytrolu
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w cienkie paski. Cebulę drobno siekamy. Natomiast mięso kroimy w na mniejsze kawałki.
W garnuszku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę oraz pieczarki, podsmażamy na średnim ogniu przez ok. 5 minut, stale mieszając. Do garnka dodajemy mięso i podsmażamy przez kolejne 5 minut do zarumienienia.
Po tym czasie całość zalewamy bulionem. Dodajemy tymianek, listki laurowe, sól i pieprz wedle uznania. Doprowadzamy bulion do wrzenia, zmniejszamy moc palnika i dusimy na wolnym ogniu pod częściowym przykryciem, przez ok. 25-30 minut do miękkości mięsa. Pod koniec duszenia, do śmietany dodajemy 2-3 łyżki bulionu, energicznie mieszamy i dodajemy zahartowaną śmietanę do garnka. Całość dokładnie mieszamy. Możemy jeszcze doprawić solą i pieprzem wedle uznania.
Ugotowane buraki i jabłko ścieramy na tarce o grubych oczkach. Buraki kupujemy już ugotowane, jeśli używamy surowych buraków, należy je wcześniej samodzielnie ugotować do miękkości.
Por drobno siekamy i dodajemy do surówki. Całość doprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i erytrolem według własnego smaku.
Na talerzu układamy kaszę, mięso z sosem i surówkę. Gotowe danie posypujemy natką pietruszki.