Polędwiczki w sosie porowym

Polędwiczki w sosie porowym

Uwielbiasz por, ale nie wiesz, jak go przyrządzić? Mam dla Ciebie idealny przepis na wyjątkowe danie, które zagości na Twoim stole już na stałe. Polędwiczki w sosie porowo-śmietanowym to oryginalny smak, jakiego dotąd nie próbowałeś. Sprawdź!

15 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Polędwiczki w sosie porowym
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Dla dzieci Dla dzieci
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

461 kcal Kalorie
27 g Białko
19 g Tłuszcze
46 g Węglowodany
177 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
6
sztuk ziemniaków
420 g
200 g
 polędwiczki wieprzowej
2
łyżeczki masła klarowanego
10 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
0,5
łyżeczki musztardy dijon
5 g
0,2
opakowania mleczka kokosowego
80 g
1
sztuka pora
140 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
łyżeczka ziół prowansalskich
3 g
1
łyżeczka koperku
4 g
2
ząbki czosnku
12 g
1
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

461 kcal Kalorie
27 g Białko
19 g Tłuszcze
46 g Węglowodany
177 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ziemniaki obieramy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą (ok. 2 cm powyżej objętość ziemniaków). Gotujemy na średnim ogniu pod częściowym przykryciem przez ok. 20–25 minut, aż będą miękkie, sprawdzamy, wbijając widelec. Po ugotowaniu możemy je podpiec, wtedy rozgrzewamy piekarnik do 200°C (góra-dół lub 180°C termoobieg) i podpiekamy przez ok. 10–15 minut do lekkiego zrumienienia.

2

Polędwicę wieprzową kroimy na skośne plasterki o grubości ok. 1 cm. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem.

3

Czosnek drobno siekamy. Mięso nacieramy posiekanym czosnkiem i odstawiamy na ok. 15 minut.

4

Pora kroimy na cienkie paseczki.

5

Na patelni rozgrzewamy oliwę na dużym ogniu. Układamy plasterki mięsa i smażymy krótko — ok. 1-2 minuty z dwóch stron bez przykrycia. Po usmażeniu przekładamy mięso na talerz.

6

Na tej samej patelni roztapiamy masło klarowane. Dodajemy pokrojonego pora, doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem według własnego smaku. Smażymy na średnim ogniu, mieszając, przez ok. 3–4 minuty, aż por zmięknie. Dolewamy 0,5 szklanki wody, dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez kolejne 5 minut, aż por będzie miękki.

7

Na patelnię z porem wkładamy z powrotem mięso. Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy musztardę. Całość dokładnie mieszamy i doprowadzamy do zagotowania na średnim ogniu. Gotujemy jeszcze ok. 2–3 minuty bez przykrycia, aż sos lekko zgęstnieje. W razie potrzeby zwiększamy moc palnika, aby odparować nadmiar płynu.

8

Na talerzu układamy ziemniaki, sos z mięsem i ogórka kiszonego. Całość posypujemy koperkiem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera