
Polędwiczki w sosie porowym
Uwielbiasz por, ale nie wiesz, jak go przyrządzić? Mam dla Ciebie idealny przepis na wyjątkowe danie, które zagości na Twoim stole już na stałe. Polędwiczki w sosie porowo-śmietanowym to oryginalny smak, jakiego dotąd nie próbowałeś. Sprawdź!

Kategorie







Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
6
|
sztuk ziemniaków
420 g
|
200 g
|
polędwiczki wieprzowej
|
2
|
łyżeczki masła klarowanego
10 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
0,5
|
łyżeczki musztardy dijon
5 g
|
0,2
|
opakowania mleczka kokosowego
80 g
|
1
|
sztuka pora
140 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
łyżeczka ziół prowansalskich
3 g
|
1
|
łyżeczka koperku
4 g
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
1
|
szczypta świeżo zmielonego pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy i kroimy na połówki lub ćwiartki. Wkładamy do garnka, zalewamy wodą (ok. 2 cm powyżej objętość ziemniaków). Gotujemy na średnim ogniu pod częściowym przykryciem przez ok. 20–25 minut, aż będą miękkie, sprawdzamy, wbijając widelec. Po ugotowaniu możemy je podpiec, wtedy rozgrzewamy piekarnik do 200°C (góra-dół lub 180°C termoobieg) i podpiekamy przez ok. 10–15 minut do lekkiego zrumienienia.
Polędwicę wieprzową kroimy na skośne plasterki o grubości ok. 1 cm. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem.
Czosnek drobno siekamy. Mięso nacieramy posiekanym czosnkiem i odstawiamy na ok. 15 minut.
Pora kroimy na cienkie paseczki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę na dużym ogniu. Układamy plasterki mięsa i smażymy krótko — ok. 1-2 minuty z dwóch stron bez przykrycia. Po usmażeniu przekładamy mięso na talerz.
Na tej samej patelni roztapiamy masło klarowane. Dodajemy pokrojonego pora, doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem według własnego smaku. Smażymy na średnim ogniu, mieszając, przez ok. 3–4 minuty, aż por zmięknie. Dolewamy 0,5 szklanki wody, dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez kolejne 5 minut, aż por będzie miękki.
Na patelnię z porem wkładamy z powrotem mięso. Wlewamy mleczko kokosowe, dodajemy musztardę. Całość dokładnie mieszamy i doprowadzamy do zagotowania na średnim ogniu. Gotujemy jeszcze ok. 2–3 minuty bez przykrycia, aż sos lekko zgęstnieje. W razie potrzeby zwiększamy moc palnika, aby odparować nadmiar płynu.
Na talerzu układamy ziemniaki, sos z mięsem i ogórka kiszonego. Całość posypujemy koperkiem.