Polędwiczka wieprzowa z ziemniakami i karmelizowanymi buraczkami

Polędwiczka wieprzowa z ziemniakami i karmelizowanymi buraczkami

Ten obiad to prawdziwa eksplozja smaków i aromatów. Polędwiczka wieprzowa z ziemniakami i karmelizowanymi buraczkami brzmi cudownie i tak też smakuje. Mniam!

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
4,25/5
(z 8 ocen)
Polędwiczka wieprzowa z ziemniakami i karmelizowanymi buraczkami
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

486 kcal Kalorie
38 g Białko
13 g Tłuszcze
55 g Węglowodany
187 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
300 g
 polędwiczki wieprzowej
6
sztuk ziemniaków
420 g
3
sztuki ugotowanych buraków
300 g
3
łyżeczki koperku
12 g
1
łyżeczka tymianku
3 g
3
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
0,5
łyżeczki miodu
6 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
łyżka octu winnego
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

486 kcal Kalorie
38 g Białko
13 g Tłuszcze
55 g Węglowodany
187 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą z oliwek (połowa).

2

Przyprawione ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z termoobiegiem przez 30 minut. Upieczone ziemniaki posypujemy posiekanym koperkiem.

3

Ugotowane buraki kroimy na małe kawałki.

4

Na patelni rozpuszczamy miód, dodajemy pokrojone buraczki, tymianek i dokładnie obtaczamy w miodzie. Przyprawiamy solą, pieprzem i octem winnym.

5

Polędwiczkę przyprawiamy solą, pieprzem, tymiankiem i skrapiamy pozostałą oliwą z oliwek.

6

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim polędwiczkę. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 20 minut. Jeżeli posiadamy termometr do mięsa, to warto sprawdzić temperaturę mięsa w środku. Gdy mięso osiągnie temperaturę 62 stopni, jest dobre do spożycia.

7

Po upieczeniu czekamy 2-3 minuty, następnie kroimy na plastry.

8

Mięso podajemy z pieczonymi ziemniakami oraz karmelizowanymi buraczkami. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?