Placuszki z cukinii

Placuszki z cukinii

Nie masz pomysłu na przyrządzenie cukinii? Znudziła Ci się już cukinia gotowana czy pieczona? Nic straconego. Otóż mam dla ciebie coś wyjątkowego. To sprawdzony przepis na placki z cukinii – prosty, szybki i łatwy. Placki są przepyszne, chrupiące i aromatyczne.

10 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,90/5
(z 211 ocen)
Placuszki z cukinii
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Dobre na cholesterol Dobre na cholesterol
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

508 kcal Kalorie
21 g Białko
23 g Tłuszcze
54 g Węglowodany
203 mg Sód
7 g Błonnik

Składniki
1
sztuka cukinii
200 g
7
łyżek mąki orkiszowej
70 g
1
sztuka jajka kurzego
56 g
0,1
opakowania jogurtu naturalnego
30 g
3
łyżeczki oliwy z oliwek
15 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

508 kcal Kalorie
21 g Białko
23 g Tłuszcze
54 g Węglowodany
203 mg Sód
7 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Na placki z cukinii najlepsza jest młoda cukinia, ale nawet jeśli akurat masz większą, z grubszą skórką, też możesz jej użyć. Najpierw umyj ją dokładnie pod bieżącą, zimną wodą. Obetnij oba końce warzywa. Gdy masz młodą cukinię, nie obieraj jej ze skórki. Jeżeli jest starsza i jej skórka jest twarda, wówczas obierz ją cienko, aby nie zmarnować zbyt wiele miąższu. Placuszki z cukinii będą doskonałe, jeśli w przypadku starszej cukinii usuniesz łyżeczką przerośnięte pestki. W młodej nie ma potrzeby tego robić.

2

Jeżeli masz ochotę na placki z cukinii przepis Respo pozwoli Ci przygotować je w prosty i szybki sposób. Weź tarkę i zetrzyj cukinię na grubych oczkach. Zostaw ją na chwilę. Jeżeli widzisz, że zbiera się woda, odlej ją. Masa będzie mokra, ale warzywo nie może pływać w wodzie. Po odsączeniu masy na placki z cukinii przełóż ją do miski.

3

Nasz przepis na placki z cukinii uwzględnia ilość jaj w zależności od liczby porcji dania, jaką zamierzasz przygotować. Do miski ze startą cukinią wbij teraz tyle jajek, ile masz zaznaczone w składnikach na zaplanowaną porcję. Placki cukiniowe dopraw do smaku solą i pieprzem.

4

Aby placek z cukinii nabrał odpowiedniej konsystencji, wsypuj stopniowo mąkę i cały czas mieszaj masę. Mieszaj, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.

5

Ustaw palnik na niewielkiej mocy i dobrze rozgrzej patelnię. Placuszki cukiniowe wygodnie smaży się na średniej patelni. Wystarczy kilka minut, aby patelnia dobrze się nagrzała. Wlej wtedy trochę oliwy. Każdy placek z cukinii będzie miał odpowiednią wielkość, gdy będziesz ją odmierzać łyżką stołową. Po prostu nabierz czubatą łyżkę ciasta i połóż na patelni. Możesz lekko rozsmarować, aby placek był cieńszy. Placki smaż po 2-4 minuty z każdej strony. Jak zrobić placki z cukinii, aby były lekkie? Dopilnuj, żeby się tylko lekko zrumieniły, a jednocześnie były dobrze wysmażone w środku. Efekt uzyskasz, wykorzystując do smażenia niewielką moc palnika. Nie dolewaj oliwy, chyba że zobaczysz, że placki zaczynają się przypalać.

6

Chrupiące placki z cukinii połóż po usmażeniu na papierowym ręczniku. Odsączysz w ten sposób pozostałości oliwy.

7

Delikatne i aromatyczne fit placki z cukinii możesz zjeść na ciepło lub zimno. Najlepsze są na ciepło serwowane z jogurtem. Życzymy wspaniałych doznań smakowych!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.