Placki bananowe

Placki bananowe

Różnego rodzaju placki i placuszki cieszą się powodzeniem wśród dzieci i dorosłych. Wystarczy kilka składników, a pyszne śniadanie, przekąska lub deser są za chwilę gotowe. Pora przedstawić nasz przepis na placki bananowe, które rozpływają się w ustach. Możesz je łączyć z najróżniejszymi dodatkami. Fantastycznie komponują się z owocami i jogurtem, ale też z masłem orzechowym oraz bakaliami. To prosty przepis bez dodatku cukru! Słodycz dostarczają same banany. Smakowite placki bananowe zaspokajają apetyt i dodają energii na cały dzień. Przekonaj się na własnej skórze!

10 min
Czas przygotowania
15 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,08/5
(z 368 ocen)
Placki bananowe
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

480 kcal Kalorie
14 g Białko
18 g Tłuszcze
70 g Węglowodany
82 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
1
sztuka banana
120 g
5
łyżek mąki jaglanej
50 g
1
sztuka jajka
56 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
0,5
łyżeczki cynamonu
2 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

480 kcal Kalorie
14 g Białko
18 g Tłuszcze
70 g Węglowodany
82 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Nasz przepis na placki z banana wykonasz błyskawicznie w kilku prostych krokach. Zacznij od przygotowania bananów. Przy zakupie zwróć uwagę, aby były dojrzałe, a nawet lekko przejrzałe. Będą słodkie i łatwo rozgnieciesz je widelcem. Aby zrobić placuszki z bananem obierz owoce ze skórki i rozgnieć w misce widelcem.

2

W kolejnej misce połącz resztę składników na placki z bananem. Użyj mąki jaglanej ze względu na dużą zawartość witamin z grupy B i sporo składników mineralnych, takich jak: magnez, żelazo i miedź.

3

Wyjmij jajko z lodówki i wbij je do mąki.

4

Jeszcze lepszy smak i aromat pankejki bananowe zyskają, gdy dodasz cynamon do mąki i jajka. Warto dodawać odrobinę cynamonu do różnych potraw ze względu na jego właściwości przeciwwirusowe i przeciwzapalne.

5

Dodaj rozgniecionego banana do reszty składników i wszystko dokładnie wymieszaj łyżką. Możesz też użyć miksera ustawionego na niskie obroty – pozwoli to szybko uzyskać jednolitą masę.

6

Gdy masa jest gotowa, pozostało już tylko smażenie. Na patelni rozgrzej 2 łyżeczki oleju rzepakowego. Pamiętaj, aby ogień nie był za duży, bo pancake bananowe szybko zaczną się przypalać. Niewielkie porcje ciasta nakładaj na patelnię przy pomocy łyżki i smaż po 1-2 minuty z każdej strony. Możesz je jeść na ciepło lub zimno, dlatego świetnie sprawdzają się również podczas pikników. Placuszki bananowe dla dzieci to nie lada uczta, ale niemal każdy, kto ich spróbuje, z przyjemnością do nich wraca. Miłego pałaszowania!

Placki bananowe, które przygotujesz w zaledwie 15 minut

Placki bananowe to idealna propozycja na szybkie, zdrowe i smaczne śniadanie lub przekąskę, jeśli akurat masz ochotę na coś słodkiego. Ten przepis na placki bananowe fit pozwala cieszyć się pysznym daniem bez żadnych wyrzutów sumienia, również na diecie redukcyjnej. Dzięki naturalnej słodyczy bananów oraz prostym składnikom potrawa jest sycąca, a do tego zawiera sporo białka. Ponadto przygotujesz je w zaledwie 15 minut! Są więc idealne w dietach osób zabieganych, które nie mają czasu na skomplikowane przepisy.

Dlaczego warto wybrać nasz przepis na fit placki bananowe?

Nasze placki bananowe to świetna opcja dla osób dbających o zdrową dietę. Przygotowanie ich zajmuje zaledwie kilka minut, a efekt zachwyci każdego – zarówno dorosłych, jak i dzieci. Są lekkostrawne, bez dodatku zbędnego cukru i doskonale komponują się z ulubionymi dodatkami, takimi jak skyr (dla zwiększenia ilości białka), jak i owoce (dla zwiększenia ilości błonnika i antyoksydantów). Koniecznie je wypróbuj, a na pewno na dłużej zagoszczą w Twojej diecie!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.