Placek po węgiersku
Placki ziemniaczane to klasyka polskiej kuchni. A jeśli masz ochotę na te chrupiące placuszki w wersji „międzynarodowej”, to nasz przepis na placek po węgiersku sprawdzi się idealnie! Jego sekret? Sycący, mięsno-warzywny sos z aromatycznymi przyprawami i orzeźwiający dodatek jogurtu naturalnego. To kolorowe, pełne warzyw danie syci na długo i bogate jest w białko, likopen, błonnik pokarmowy i witaminę C. Koniecznie wypróbuj. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
3
|
porcje placków ziemniaczanych
300 g
|
Sos: |
|
150 g
|
mięsa wieprzowego
|
1
|
sztuka papryki czerwonej
170 g
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
0,2
|
opakowania jogurtu naturalnego
60 g
|
1
|
łyżeczka papryki słodkiej
3 g
|
0,5
|
łyżeczki majeranku
2 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Placki ziemniaczane przygotowujemy wg przepisu: https://centrumrespo.pl/przepisy/pieczone-placki-ziemniaczane/
Mięso kroimy w kostkę. Mieszamy z przyprawami (sól, pieprz, papryka i majeranek) i olejem (połowa). Odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut.
Smażymy na dobrze rozgrzanej patelni. Podlewamy wodą (na wysokość mięsa), dusimy przez około 20 minut (w razie potrzeby dolewamy wody).
Warzywa obieramy, kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanej patelni z pozostałym olejem.
Warzywa dodajemy do mięsa i dusimy przez kolejne 20 minut.
Do jogurtu dodajemy 2-3 łyżki wywaru i mieszamy. Całość wlewamy na patelnię. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Dokładnie mieszamy.
Placki podajemy z sosem.