Pizza z krewetkami
Nie umiesz wybrać między ulubioną pizzą a owocami morza? Wybierz…oba! Nasza pizza z krewetkami to świetny pomysł na obiad dla koneserów śródziemnomorskich smaków. Ten zdrowy fast food smakuje niczym nadmorskie wakacje na Południu Europy – a dodatkowo dostarcza takich składników odżywczych jak selen, cynk czy wapń. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka placka pszennego Piadin
120 g
|
sos: |
|
0,1
|
opakowania passaty pomidorowej
60 g
|
1
|
łyżeczka oregano
3 g
|
dodatki: |
|
100 g
|
krewetek
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
sztuka sera mozzarella
120 g
|
14
|
sztuk oliwek czarnych
42 g
|
50 g
|
rukoli
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Oczyszczone krewetki podsmażamy na rozgrzanej oliwie (krewetki możemy kupić już ugotowane i obrane, mrożone). Dodajemy przyprawy (sól, pieprz, czosnek, papryka).
Passatę mieszamy z oregano.
Piadine smarujemy sosem, układamy dodatki (krewetki, oliwki, poszarpaną mozzarellę).
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni, tryb góra – dół przez około 10 minut.
Przed podaniem posypujemy rukolą.