
Pizza wegańska
Pizza wegańska? To świetny pomysł na obiad czy kolację w gronie rodziny lub znajomych! Aromatyczny pomidorowy sos z dodatkiem bazylii i oregano, świeże, chrupiące warzywa – papryka, pieczarki, oliwki, cebula, a do tego płatki drożdżowe, które nadadzą pizzy serowego smaku. Wszystko to łączy się w pyszną całość. Takie aromatyczne, włoskie danie pełne jest błonnika pokarmowego i antyoksydantów – a do tego zaspokaja apetyt na fast foody. Koniecznie wypróbuj nasz przepis, smacznego!

Kategorie










Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka piadiny
120 g
|
0,1
|
opakowania passaty pomidorowej
80 g
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
0,5
|
łyżeczki oregano suszonego
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki bazylii suszonej
2 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
6
|
sztuk pieczarek
120 g
|
10
|
sztuk oliwek czarnych
30 g
|
0,5
|
sztuki papryki czerwonej
85 g
|
0,5
|
sztuki cebuli czerwonej
40 g
|
1
|
łyżka płatków drożdżowych
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 220°C (góra-dół) lub 200°C (termoobieg).
W miseczce mieszamy passatę pomidorową z oliwą, oregano, bazylią, solą i pieprzem do smaku.
Smarujemy gotowy spód do pizzy przygotowanym sosem.
Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w bardzo cienkie plasterki, paprykę w paski, oliwki na połówki, a cebulę w cienkie piórka.
Układamy warzywa równomiernie na pizzy.
Posypujemy wierzch płatkami drożdżowymi, które dodadzą serowego smaku.
Pizzę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 10 – 12 minut, aż brzegi będą chrupiące, a warzywa lekko zarumienione.
Wyjmujemy pizzę z piekarnika, chwilę studzimy i podajemy.