Pizza wegańska

Pizza wegańska

Pizza wegańska? To świetny pomysł na obiad czy kolację w gronie rodziny lub znajomych! Aromatyczny pomidorowy sos z dodatkiem bazylii i oregano, świeże, chrupiące warzywa – papryka, pieczarki, oliwki, cebula, a do tego płatki drożdżowe, które nadadzą pizzy serowego smaku. Wszystko to łączy się w pyszną całość. Takie aromatyczne, włoskie danie pełne jest błonnika pokarmowego i antyoksydantów – a do tego zaspokaja apetyt na fast foody. Koniecznie wypróbuj nasz przepis, smacznego!

10 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,00/5
(z 2 ocen)
Pizza wegańska
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

306 kcal Kalorie
8 g Białko
12 g Tłuszcze
41 g Węglowodany
455 mg Sód
5 g Błonnik

Składniki
1
sztuka piadiny
120 g
0,1
opakowania passaty pomidorowej
80 g
2
łyżeczki oliwy
10 g
0,5
łyżeczki oregano suszonego
1,5 g
0,5
łyżeczki bazylii suszonej
2 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
6
sztuk pieczarek
120 g
10
sztuk oliwek czarnych
30 g
0,5
sztuki papryki czerwonej
85 g
0,5
sztuki cebuli czerwonej
40 g
1
łyżka płatków drożdżowych
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

306 kcal Kalorie
8 g Białko
12 g Tłuszcze
41 g Węglowodany
455 mg Sód
5 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Rozgrzewamy piekarnik do 220°C (góra-dół) lub 200°C (termoobieg).

2

W miseczce mieszamy passatę pomidorową z oliwą, oregano, bazylią, solą i pieprzem do smaku.

3

Smarujemy gotowy spód do pizzy przygotowanym sosem.

4

Pieczarki dokładnie myjemy i kroimy w bardzo cienkie plasterki, paprykę w paski, oliwki na połówki, a cebulę w cienkie piórka.

5

Układamy warzywa równomiernie na pizzy.

6

Posypujemy wierzch płatkami drożdżowymi, które dodadzą serowego smaku.

7

Pizzę przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 10 – 12 minut, aż brzegi będą chrupiące, a warzywa lekko zarumienione.

8

Wyjmujemy pizzę z piekarnika, chwilę studzimy i podajemy.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.