Pinsa z cukinią i burratą

Pinsa z cukinią i burratą

Lubisz pizzę, ale masz ochotę na coś bardziej delikatnego? Pinsa z cukinią i burratą poleca się na obiad! Ten włoski podpłomyk wyrabiany z 3 rodzajów mąki to pyszna alternatywa dla swojej „cięższej” kuzynki, czyli popularnej pizzy. A dodatki? Postaw na rozpływający się w ustach ser burrata i delikatną cukinię, czyli duet, który nada pinsie nuty orzeźwienia połączonej z solidną dawką elegancji. Tak przygotowane danie to świetna alternatywa dla tych, którzy nie wyobrażają sobie życia bez fast foodów – smacznego!

5 min
Czas przygotowania
20 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 4 ocen)
Pinsa z cukinią i burratą
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

574 kcal Kalorie
29 g Białko
23 g Tłuszcze
60 g Węglowodany
1589 mg Sód
4 g Błonnik

Składniki
1
sztuka pinsy
230 g
0,1
opakowania passaty pomidorowej
100 g
1
szczypta soli
0,25 g
0,5
łyżeczki bazylii suszonej
2 g
1
sztuka cukinii
200 g
6
plastrów szynki parmeńskiej
90 g
1
opakowanie burraty
120 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

574 kcal Kalorie
29 g Białko
23 g Tłuszcze
60 g Węglowodany
1589 mg Sód
4 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni, tryb góra-dół.

2

Cukinię kroimy na cienkie plasterki za pomocą mandoliny.

3

Pinsę smarujemy passatą i posypujemy przyprawami. Następnie układamy plasterki cukinii.

4

Pinsę zapiekamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, przez ok. 5 minut. Po tym czasie wysuwamy blaszkę, układamy szynkę parmeńską i plasterki burraty. Zapiekamy jeszcze przez ok. minutę do rozpuszczenia sera.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?