![Pinsa z cukinią i burratą](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2024/02/05152330/P2010527.png)
Pinsa z cukinią i burratą
Lubisz pizzę, ale masz ochotę na coś bardziej delikatnego? Pinsa z cukinią i burratą poleca się na obiad! Ten włoski podpłomyk wyrabiany z 3 rodzajów mąki to pyszna alternatywa dla swojej „cięższej” kuzynki, czyli popularnej pizzy. A dodatki? Postaw na rozpływający się w ustach ser burrata i delikatną cukinię, czyli duet, który nada pinsie nuty orzeźwienia połączonej z solidną dawką elegancji. Tak przygotowane danie to świetna alternatywa dla tych, którzy nie wyobrażają sobie życia bez fast foodów – smacznego!
![Pinsa z cukinią i burratą](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2024/02/05152335/pinsa.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Szybkie przygotowanie](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/szybkieprzygotowanie.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
1
|
sztuka pinsy
230 g
|
0,1
|
opakowania passaty pomidorowej
100 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,5
|
łyżeczki bazylii suszonej
2 g
|
1
|
sztuka cukinii
200 g
|
6
|
plastrów szynki parmeńskiej
90 g
|
1
|
opakowanie burraty
120 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni, tryb góra-dół.
Cukinię kroimy na cienkie plasterki za pomocą mandoliny.
Pinsę smarujemy passatą i posypujemy przyprawami. Następnie układamy plasterki cukinii.
Pinsę zapiekamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem, przez ok. 5 minut. Po tym czasie wysuwamy blaszkę, układamy szynkę parmeńską i plasterki burraty. Zapiekamy jeszcze przez ok. minutę do rozpuszczenia sera.