Pieczony serowy makaron
Pieczony serowy makaron to jedno z najpopularniejszych dań kuchni amerykańskiej. I nic dziwnego, bo smakuje naprawdę pysznie – i trudno mu się oprzeć. My proponujemy przygotować to klasyczne danie na bazie makaronu pełnoziarnistego, delikatnej, orzeźwiającej mozzarelli i kwaskowatych pomidorów. Do tego dużo aromatycznych przypraw pełnych przeciwutleniaczy i gotowe! Obiad dla całej rodziny tylko czeka, aż go skosztujesz. Koniecznie wypróbuj nasz przepis i daj się wciągnąć do świata kuchni rodem z USA.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
makaronu pełnoziarnistego
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
10
|
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
|
4
|
plastry sera mozzarella (żołta)
60 g
|
1
|
sztuka sera mozzarella
120 g
|
4
|
łyżki serka śmietankowego
100 g
|
4
|
szczypty soli
1 g
|
4
|
szczypty pieprzu
1 g
|
0,5
|
łyżeczki bazylii
2 g
|
4
|
łyżeczki szczypiorku
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.
W naczyniu żaroodpornym układamy surowy makaron, następnie wlewamy pomidory z puszki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.
Wkładamy również pomidorki przekrojone na mniejsze kawałki. Następnie: posypujemy mozzarellą żółtą, układamy plasterki mozzarelli, a na koniec dokładamy serek śmietankowy. Nie mieszamy składników, a serek nakładamy po łyżce w różnych miejscach zapiekanki.
Na koniec wlewamy stopniowo wodę, w takiej ilości, by pokryła makaron 1 cm ponad wysokość makaronu.
Zapiekankę pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 30-35 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy makaron jest miękki, w razie potrzeby pozostawiamy jeszcze na trochę w piekarniku. Gdyby wierzch zapiekanki zbyt mocno się przypiekał, wycinamy prostokąt papieru do pieczenia i delikatnie przykrywamy zapiekankę.
Gotową zapiekankę wyjmujemy z piekarnika. Danie posypujemy szczypiorkiem. Przed podaniem dokładnie mieszamy całość, by makaron połączył się z sosem i serami.