
Pieczony serowy makaron
Pieczony serowy makaron to jedno z najpopularniejszych dań kuchni amerykańskiej. I nic dziwnego, bo smakuje naprawdę pysznie – i trudno mu się oprzeć. My proponujemy przygotować to klasyczne danie na bazie makaronu pełnoziarnistego, delikatnej, orzeźwiającej mozzarelli i kwaskowatych pomidorów. Do tego dużo aromatycznych przypraw pełnych przeciwutleniaczy i gotowe! Obiad dla całej rodziny tylko czeka, aż go skosztujesz. Koniecznie wypróbuj nasz przepis i daj się wciągnąć do świata kuchni rodem z USA.

Kategorie



Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
150 g
|
makaronu pełnoziarnistego
|
1
|
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
|
10
|
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
|
4
|
plastry sera mozzarella (żołta)
60 g
|
1
|
sztuka sera mozzarella
120 g
|
4
|
łyżki serka śmietankowego
100 g
|
4
|
szczypty soli
1 g
|
4
|
szczypty pieprzu
1 g
|
1
|
łyżeczka ziół prowansalskich
3 g
|
1
|
łyżeczka czosnku granulowanego
3 g
|
4
|
łyżeczki szczypiorku
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu.
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.
W naczyniu żaroodpornym układamy makaron, następnie wlewamy pomidory z puszki. Całość doprawiamy do smaku: solą, pieprzem , ziołami prowansalskimi oraz czosnkiem granulowanym.
Wkładamy również pomidorki koktajlowe pokrojone na mniejsze kawałki. Następnie: posypujemy serem mozzarella, układamy plasterki mozzarelli , a na koniec dokładamy serek śmietankowy. Nie mieszamy składników, a serek nakładamy po łyżce w różnych miejscach zapiekanki.
Zapiekankę pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 30 minut. Gdyby wierzch zapiekanki zbyt mocno się przypiekał, wycinamy prostokąt papieru do pieczenia i delikatnie przykrywamy zapiekankę.
Gotową zapiekankę wyjmujemy z piekarnika. Danie posypujemy szczypiorkiem. Przed podaniem dokładnie mieszamy całość, by makaron połączył się z sosem i serami.