Pieczony serowy makaron

Pieczony serowy makaron

Pieczony serowy makaron to jedno z najpopularniejszych dań kuchni amerykańskiej. I nic dziwnego, bo smakuje naprawdę pysznie – i trudno mu się oprzeć. My proponujemy przygotować to klasyczne danie na bazie makaronu pełnoziarnistego, delikatnej, orzeźwiającej mozzarelli i kwaskowatych pomidorów. Do tego dużo aromatycznych przypraw pełnych przeciwutleniaczy i gotowe! Obiad dla całej rodziny tylko czeka, aż go skosztujesz. Koniecznie wypróbuj nasz przepis i daj się wciągnąć do świata kuchni rodem z USA.

5 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,59/5
(z 17 ocen)
Pieczony serowy makaron
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

480 kcal Kalorie
24 g Białko
21 g Tłuszcze
42 g Węglowodany
280 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
150 g
 makaronu pełnoziarnistego
1
opakowanie pomidorów z puszki
400 g
10
sztuk pomidorków koktajlowych
200 g
4
plastry sera mozzarella (żołta)
60 g
1
sztuka sera mozzarella
120 g
4
łyżki serka śmietankowego
100 g
4
szczypty soli
1 g
4
szczypty pieprzu
1 g
0,5
łyżeczki bazylii
2 g
4
łyżeczki szczypiorku
20 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

480 kcal Kalorie
24 g Białko
21 g Tłuszcze
42 g Węglowodany
280 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, tryb góra-dół.

2

W naczyniu żaroodpornym układamy surowy makaron, następnie wlewamy pomidory z puszki. Całość doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.

3

Wkładamy również pomidorki przekrojone na mniejsze kawałki. Następnie: posypujemy mozzarellą żółtą, układamy plasterki mozzarelli, a na koniec dokładamy serek śmietankowy. Nie mieszamy składników, a serek nakładamy po łyżce w różnych miejscach zapiekanki.

4

Na koniec wlewamy stopniowo wodę, w takiej ilości, by pokryła makaron 1 cm ponad wysokość makaronu.

5

Zapiekankę pieczemy w rozgrzanym piekarniku przez ok. 30-35 minut. Po tym czasie sprawdzamy, czy makaron jest miękki, w razie potrzeby pozostawiamy jeszcze na trochę w piekarniku. Gdyby wierzch zapiekanki zbyt mocno się przypiekał, wycinamy prostokąt papieru do pieczenia i delikatnie przykrywamy zapiekankę.

6

Gotową zapiekankę wyjmujemy z piekarnika. Danie posypujemy szczypiorkiem. Przed podaniem dokładnie mieszamy całość, by makaron połączył się z sosem i serami.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.