Zapiekanka z ryżu i mięsa mielonego

Zapiekanka z ryżu i mięsa mielonego

Z mięsa mielonego powstaje wiele wyśmienitych potraw, ale warto zdecydować się na delikatne i pełne białka mięso z indyka. Jedną z naszych propozycji jest zapiekanka z ryżu i mięsa mielonego. Pomidorowa passata doskonale uzupełnia smak indyczego mięsa, a suszona bazylia kusi zapachem. To danie spodoba się również osobom lubiącym ryżowe specjały i potrawy zapiekane z serem. 

15 min
Czas przygotowania
45 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Zapiekanka z ryżu i mięsa mielonego
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low glycemic index Low glycemic index
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

420 kcal Kalorie
25 g Białko
12 g Tłuszcze
46 g Węglowodany
444 mg Sód
2 g Błonnik

Składniki
150 g
 ryżu basmati
200 g
 mięsa mielonego z indyka
0,5
opakowania passaty pomidorowej
350 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
2
szczypty soli
0,5 g
2
szczypty pieprzu czarnego
0,5 g
3
łyżeczki erytrolu
15 g
0,5
szklanki wody
125 g
0,5
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
0,5
łyżeczki bazylii suszonej
2 g
5
łyżek parmezanu
50 g
2
łyżeczki natki pietruszki
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

420 kcal Kalorie
25 g Białko
12 g Tłuszcze
46 g Węglowodany
444 mg Sód
2 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ryż gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra dół.

3

W rondelku rozgrzewamy oliwę (połowa). Wlewamy passatę, dodajemy wodę, sól, pieprz, erytrol, czosnek granulowany oraz bazylię suszoną. Całość mieszamy i zagotowujemy.

4

Do zagotowanego sosu dodajemy mięso mielone, dokładnie mieszamy i całość gotujemy ok. 5-8 minut (czas liczony od zagotowania).

5

Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą (połowa). Układamy zapiekankę warstwowo: połowa ryżu, połowa sosu z mięsem, posypujemy startym serem, ponownie układamy drugą część ryżu, sos z mięsem i wierzch posypujemy pozostałym serem.

6

Zapiekankę wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez ok. 25-30 minut. Gdyby wierzch zapiekanki zbyt mocno się spiekł, możemy w trakcie pieczenia przykryć zapiekankę arkuszem papieru do pieczenia.

7

Gotową zapiekankę wyjmujemy z piekarnika. Danie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?