Pieczony dorsz z kaszą jaglaną i warzywami

Pieczony dorsz z kaszą jaglaną i warzywami

Ryba z kaszą to przepis na zdrowy obiad pełen składników odżywczych – a dowodem jest nasz przepis, czyli pieczony dorsz z kaszą jaglaną i warzywami. Delikatne mięso dorsza świetnie komponuje się tu z kaszą jaglaną i lekko słodkimi warzywami korzeniowymi. A składniki odżywcze? Znajdziesz tu moc żelaza, witamin z grupy B, cynku, selenu czy jodu. A do tego ponad 30 g białka w porcji. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Pieczony dorsz z kaszą jaglaną i warzywami
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

439 kcal Kalorie
34 g Białko
13 g Tłuszcze
49 g Węglowodany
300 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
150 g
 dorsza
1
łyżka soku z cytryny
6 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
0,5
łyżeczki ziół prowansalskich
1,5 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
sztuka pietruszki
50 g
1
sztuka marchewki
80 g
1
łyżeczka natki pietruszki
5 g
50 g
 kaszy jaglanej

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

439 kcal Kalorie
34 g Białko
13 g Tłuszcze
49 g Węglowodany
300 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Kaszę gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (góra-dół).

3

Rybę smarujemy oliwą i skrapiamy sokiem z cytryny. Następnie posypujemy ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem wedle uznania. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

4

Wstawiamy blachę do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy dorsza przez około 20 minut, aż mięso ryby stanie się jasne, a wierzch delikatnie zrumieni.

5

W garnku z szerokim dnem wlewamy wodę do poziomu około 3-4 cm i doprowadzamy do wrzenia. Na garnku umieszczamy metalowe sitko lub nakładkę do gotowania na parze, tak aby nie dotykała wody. Układamy na niej pokrojoną marchew i pietruszkę, a następnie przykrywamy pokrywką. Możemy również skorzystać z parowaru, wtedy postępujemy zgodnie z instrukcją sprzętu.

6

Gotujemy warzywa na średnim ogniu przez około 10–12 minut, aż będą miękkie, ale wciąż lekko chrupiące. Sprawdzamy widelcem ich twardość – powinny z łatwością się nakłuwać, ale nie rozpadać.

7

Na talerzu układamy kaszę, rybę oraz warzywa. Całość opcjonalnie posypujemy posiekaną natką pietruszki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.