Pieczone buraki z batatami, słonecznikiem, pomarańczą i serem kozim
Delikatne, pieczone buraki z batatami, słonecznikiem, pomarańczą i serem kozim…czy to nie brzmi pysznie? Wykonane według poniższego przepisu danie sprawdzi się idealnie nie tylko jako obiad, ale także kolacja, drugie śniadanie, czy posiłek zabrany do pracy, zaś połączenie lekko słodkich warzyw z kwaśną pomarańczą i wyrazistym serem sprawi, że pokochasz je już od pierwszego kęsa. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki gotowanych buraków
200 g
|
400 g
|
batatów
|
1
|
sztuka pomarańczy
240 g
|
30 g
|
słonecznika prażonego
|
7
|
łyżek sera koziego twarogowego
105 g
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb termoobieg.
Buraki i bataty kroimy na równe kawałki ok. 2 cm.
Mieszamy buraka z batatami, doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. Pieczemy w 180 stopniach (termoobieg), aż batat będzie miękki.
W czasie gdy warzywa się pieką, wycinamy fileciki z pomarańczy,
Na gotowe warzywa kładziemy kawałki pomarańczy i pokruszony na mniejsze kawałki kozi ser. Zapiekamy jeszcze 5 minut. Aby ser się zapiekł. Przekładamy na talerz, posypujemy słonecznikiem. Smacznego!