Pieczone buraki z batatami, słonecznikiem, pomarańczą i serem kozim

Pieczone buraki z batatami, słonecznikiem, pomarańczą i serem kozim

Delikatne, pieczone buraki z batatami, słonecznikiem, pomarańczą i serem kozim…czy to nie brzmi pysznie? Wykonane według poniższego przepisu danie sprawdzi się idealnie nie tylko jako obiad, ale także kolacja, drugie śniadanie, czy posiłek zabrany do pracy, zaś połączenie lekko słodkich warzyw z kwaśną pomarańczą i wyrazistym serem sprawi, że pokochasz je już od pierwszego kęsa. Spróbuj koniecznie!

5 min
Czas przygotowania
35 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Pieczone buraki z batatami, słonecznikiem, pomarańczą i serem kozim
Kategorie
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low glycemic index Low glycemic index
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

536 kcal Kalorie
19 g Białko
23 g Tłuszcze
66 g Węglowodany
433 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
2
sztuki gotowanych buraków
200 g
400 g
 batatów
1
sztuka pomarańczy
240 g
30 g
 słonecznika prażonego
7
łyżek sera koziego twarogowego
105 g
2
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

536 kcal Kalorie
19 g Białko
23 g Tłuszcze
66 g Węglowodany
433 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, tryb termoobieg.

2

Buraki i bataty kroimy na równe kawałki ok. 2 cm.

3

Mieszamy buraka z batatami, doprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy oliwą. Pieczemy w 180 stopniach (termoobieg), aż batat będzie miękki.

4

W czasie gdy warzywa się pieką, wycinamy fileciki z pomarańczy,

5

Na gotowe warzywa kładziemy kawałki pomarańczy i pokruszony na mniejsze kawałki kozi ser. Zapiekamy jeszcze 5 minut. Aby ser się zapiekł. Przekładamy na talerz, posypujemy słonecznikiem. Smacznego!

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.