Pieczona biała kiełbasa

Pieczona biała kiełbasa

Symbol Wielkanocy? Dla wielu jest nim biała kiełbasa – idealna do żurku, ale…nie tylko, bo dobrze sprawdza się też bez zupy, jako samodzielne danie. I choć zwykle podawana jest wówczas z klasyczną musztardą, chrzanem albo ketchupem, to my mamy inną propozycję. A jest nią pieczona biała kiełbasa, czyli przepis na wielkanocny specjał w nietuzinkowym wydaniu. Jego sekret? Tkwi w marynacie, w której znajdziesz klasyczną musztardę, wyrazisty sos sojowy oraz…miód. Dzięki temu kiełbasa nabiera zupełnie nowych walorów smakowych. Koniecznie wypróbuj!

10 min
Czas przygotowania
55 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,00/5
(z 2 ocen)
Pieczona biała kiełbasa
Kategorie
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

574 kcal Kalorie
30 g Białko
35 g Tłuszcze
35 g Węglowodany
653 mg Sód
9 g Błonnik

Składniki
500 g
 białej kiełbasy
2
sztuki cebuli
160 g

Marynata:

3
łyżeczki musztardy
30 g
1
łyżeczka miodu
12 g
1
łyżka sosu sojowego
10 g
1
łyżeczka majeranku
4 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Do podania:

4
kromki chleba razowego
120 g
0,7
sztuki chrzanu
20 g
200 g
 kapusty kiszonej

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

574 kcal Kalorie
30 g Białko
35 g Tłuszcze
35 g Węglowodany
653 mg Sód
9 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, góra-dół.

2

W miseczce mieszamy: musztardę, miód, sos sojowy, majeranek, sól i pieprz.

3

Cebulę kroimy w półplastry. W naczyniu do zapiekania układamy kiełbaski i cebulę.

4

Kiełbaski zalewamy sosem. Pieczemy ok. 45 min.

5

Gotowe podajemy z pieczywem, chrzanem i kapustą kiszoną.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?