Pieczona biała kiełbasa
Symbol Wielkanocy? Dla wielu jest nim biała kiełbasa – idealna do żurku, ale…nie tylko, bo dobrze sprawdza się też bez zupy, jako samodzielne danie. I choć zwykle podawana jest wówczas z klasyczną musztardą, chrzanem albo ketchupem, to my mamy inną propozycję. A jest nią pieczona biała kiełbasa, czyli przepis na wielkanocny specjał w nietuzinkowym wydaniu. Jego sekret? Tkwi w marynacie, w której znajdziesz klasyczną musztardę, wyrazisty sos sojowy oraz…miód. Dzięki temu kiełbasa nabiera zupełnie nowych walorów smakowych. Koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
500 g
|
białej kiełbasy
|
2
|
sztuki cebuli
160 g
|
Marynata: |
|
3
|
łyżeczki musztardy
30 g
|
1
|
łyżeczka miodu
12 g
|
1
|
łyżka sosu sojowego
10 g
|
1
|
łyżeczka majeranku
4 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Do podania: |
|
4
|
kromki chleba razowego
120 g
|
0,7
|
sztuki chrzanu
20 g
|
200 g
|
kapusty kiszonej
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, góra-dół.
W miseczce mieszamy: musztardę, miód, sos sojowy, majeranek, sól i pieprz.
Cebulę kroimy w półplastry. W naczyniu do zapiekania układamy kiełbaski i cebulę.
Kiełbaski zalewamy sosem. Pieczemy ok. 45 min.
Gotowe podajemy z pieczywem, chrzanem i kapustą kiszoną.