Pełnoziarniste naleśniki na mleku roślinnym z waniliowym twarożkiem, dżemem i bananem
Nie ma to jak puszyste naleśniki na słodko. Po takim posiłku natychmiastowy przypływ energii jest gwarantowany, a chęć na słodycze opuści Cię co najmniej kilka kolejnych godzin. Czy to nie brzmi fantastycznie? Istnieje duża szansa, że pełnoziarniste naleśniki na mleku roślinnym z waniliowym twarożkiem, dżemem i bananem staną się Twoim nowym ulubionym przepisem i wcale się temu nie dziwimy.
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
0,6
|
szklanki mleka roślinnego
150 g
|
4
|
łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
60 g
|
1
|
łyżeczka oleju rzepakowego
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
0,8
|
opakowania twarogu chudego
200 g
|
3
|
łyżki ksylitolu
45 g
|
1
|
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g
|
3
|
łyżeczki dżemu porzeczkowego
45 g
|
1
|
sztuka banana
120 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mleko roślinne, mąkę, sól i olej miksujemy na jednolite ciasto bez grudek.
Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i za pomocą ręcznika papierowego natłuszczamy całą patelnię.
Przygotowaną patelnię mocno rozgrzewamy. Wylewamy na nią cienką warstwę ciasta, starając się rozprowadzić je po całej powierzchni patelni. Naleśnik przekładamy na drugą stronę, gdy ciasto się zetnie i lekko zarumieni.
Twarożek: Twaróg przekładamy do miski, dodajemy ksylitol, ekstrakt waniliowy, dżem porzeczkowy i całość mieszamy na jednolitą masę.
Na rozłożony naleśnik nakładamy twaróg porzeczkowy, pokrojonego banana i całość składamy.