Pasztet z fasoli
Szukasz roślinnej alternatywy do tradycyjnego pasztetu? Świetnie trafiłaś! Nasz pasztet z fasoli spisze się idealnie od święta i na co dzień!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
480 g
|
fasoli białej konserwowej
|
6
|
łyżek bułki tartej
60 g
|
12
|
łyżeczek oleju rzepakowego
60 g
|
1
|
sztuka pietruszka
50 g
|
1
|
sztuka marchewka
45 g
|
0,5
|
sztuki selera
100 g
|
1
|
sztuka cebuli
110 g
|
1
|
sztuka pora
140 g
|
3
|
ząbki czosnku
18 g
|
1
|
łyżeczka lubczyku
3 g
|
1
|
łyżeczka tymianku
3 g
|
2
|
sztuki liście laurowe
2 g
|
2
|
sztuki ziela angielskiego
2 g
|
1
|
łyżeczka majeranku
4 g
|
4
|
łyżki sosu sojowego
40 g
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, tryb góra-dół.
Cebulę i pora siekamy. Smażymy na oleju z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego przez 5 minut.
Resztę warzyw obieramy i ścieramy na tarce. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa i resztę przypraw dodajemy do cebuli i pora. Dusimy przez 15 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
Do warzyw dodajemy fasolę, sos sojowy, bułkę tartą. Blendujemy dokładnie. Doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie sosem sojowym.
Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w 190 stopniach ok 45 min. Kroimy po wystudzeniu.