Pasztet z fasoli

Pasztet z fasoli

Szukasz roślinnej alternatywy do tradycyjnego pasztetu? Świetnie trafiłaś! Nasz pasztet z fasoli spisze się idealnie od święta i na co dzień!

20 min
Czas przygotowania
70 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,71/5
(z 21 ocen)
Pasztet z fasoli
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

1465 kcal Kalorie
59 g Białko
67 g Tłuszcze
152 g Węglowodany
4303 mg Sód
58 g Błonnik

Składniki
480 g
 fasoli białej konserwowej
6
łyżek bułki tartej
60 g
12
łyżeczek oleju rzepakowego
60 g
1
sztuka pietruszka
50 g
1
sztuka marchewka
45 g
0,5
sztuki selera
100 g
1
sztuka cebuli
110 g
1
sztuka pora
140 g
3
ząbki czosnku
18 g
1
łyżeczka lubczyku
3 g
1
łyżeczka tymianku
3 g
2
sztuki liście laurowe
2 g
2
sztuki ziela angielskiego
2 g
1
łyżeczka majeranku
4 g
4
łyżki sosu sojowego
40 g
1
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

1465 kcal Kalorie
59 g Białko
67 g Tłuszcze
152 g Węglowodany
4303 mg Sód
58 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni, tryb góra-dół.

2

Cebulę i pora siekamy. Smażymy na oleju z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego przez 5 minut.

3

Resztę warzyw obieramy i ścieramy na tarce. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa i resztę przypraw dodajemy do cebuli i pora. Dusimy przez 15 minut pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.

4

Do warzyw dodajemy fasolę, sos sojowy, bułkę tartą. Blendujemy dokładnie. Doprawiamy do smaku pieprzem i ewentualnie sosem sojowym.

5

Masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

6

Pieczemy w 190 stopniach ok 45 min. Kroimy po wystudzeniu.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.