Kanapki z pastą bezjajeczną z ciecierzycy
Smak jajka…bez jajka? To możliwe! Wystarczy, że wypróbujesz nasz przepis na kanapki z pastą bezjajeczną z ciecierzycy. Rolę jajecznego smaku i aromatu zapewnia sól kala namak, za to do tradycji typowej pasty jajecznej nawiązują jej charakterystyczne składniki. Czyli wegański majonez oraz szczypiorek. Efektem jest pysznie sycąca pasta, która idealnie sprawdzi się zarówno na wielkanocnym stole, jak i na co dzień, zupełnie bez okazji. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
300 g
|
ciecierzycy
|
1,5
|
łyżki majonezu
38 g
|
1
|
szczypta czarnej soli kala namak
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
4
|
łyżeczki szczypiorku
20 g
|
4
|
kromki chleba żytniego razowego
120 g
|
1
|
sztuka pomidora
160 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ciecierzycę odcedzamy (zalewę lub wodę trzymajmy pod ręką). Dodajemy do blendera z majonezem, musztardą, czarną solą i pieprzem. Blendujemy, w razie potrzeby dodajemy zalewę lub wodę do uzyskania gładkiej konsystencji.
Pastę posypujemy szczypiorkiem, podajemy z pieczywem i warzywami.