Kanapki z pastą bezjajeczną z ciecierzycy

Kanapki z pastą bezjajeczną z ciecierzycy

Smak jajka…bez jajka? To możliwe! Wystarczy, że wypróbujesz nasz przepis na kanapki z pastą bezjajeczną z ciecierzycy. Rolę jajecznego smaku i aromatu zapewnia sól kala namak, za to do tradycji typowej pasty jajecznej nawiązują jej charakterystyczne składniki. Czyli wegański majonez oraz szczypiorek. Efektem jest pysznie sycąca pasta, która idealnie sprawdzi się zarówno na wielkanocnym stole, jak i na co dzień, zupełnie bez okazji. Smacznego!

5 min
Czas przygotowania
10 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,33/5
(z 3 ocen)
Kanapki z pastą bezjajeczną z ciecierzycy
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Bez nabiału Bez nabiału
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

431 kcal Kalorie
14 g Białko
17 g Tłuszcze
58 g Węglowodany
1683 mg Sód
15 g Błonnik

Składniki
300 g
 ciecierzycy
1,5
łyżki majonezu
38 g
1
szczypta czarnej soli kala namak
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
łyżeczka musztardy
10 g
4
łyżeczki szczypiorku
20 g
4
kromki chleba żytniego razowego
120 g
1
sztuka pomidora
160 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

431 kcal Kalorie
14 g Białko
17 g Tłuszcze
58 g Węglowodany
1683 mg Sód
15 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 5 min.
1

Ciecierzycę odcedzamy (zalewę lub wodę trzymajmy pod ręką). Dodajemy do blendera z majonezem, musztardą, czarną solą i pieprzem. Blendujemy, w razie potrzeby dodajemy zalewę lub wodę do uzyskania gładkiej konsystencji.

2

Pastę posypujemy szczypiorkiem, podajemy z pieczywem i warzywami.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.