Pieczone pączki z lukrem i skórką pomarańczową

Pieczone pączki z lukrem i skórką pomarańczową

20 min
Czas przygotowania
110 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,71/5
(z 14 ocen)
Pieczone pączki z lukrem i skórką pomarańczową
Kategorie
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

210 kcal Kalorie
5 g Białko
5 g Tłuszcze
29 g Węglowodany
117 mg Sód
1 g Błonnik

Składniki
25
łyżek mąki pszennej
300 g
2,7
łyżki ksylitolu
40 g
6
łyżeczek oleju rzepakowego
30 g
1
sztuka jajka
56 g
0,6
szklanki mleka
150 g
10 g
 świeżych drożdży
8
szczypt soli
2 g
3
łyżki soku z cytryny
18 g
1
łyżeczka skórki z pomarańczy
3 g
3,3
łyżki pudru z ksylitolu
50 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

210 kcal Kalorie
5 g Białko
5 g Tłuszcze
29 g Węglowodany
117 mg Sód
1 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Mleko delikatnie podgrzej lub skorzystaj z takiego w temperaturze pokojowej. Rozpuść w mleku drożdże oraz ksylitol, odstaw na 6-7 minut.

2

W misce połącz ze sobą mąkę, sól, dolej mleko z drożdżami, oraz jajko. Całość wyrabiaj za pomocą miksera lub ręcznie przez 5 minut. Następnie dodaj olej i wyrabiaj jeszcze 2 minuty.

3

Odstaw ciasto na ok. 45 minut, następnie podziel na 8 części i uformuj kulki.

4

Nagrzej piekarnik do 180 stopni tryb góra dół.

5

Ułóż kulki na papierze od pieczenia na blaszce odstaw na 30 minut.

6

Piecz pączki 16-18 minut lub aż się ładnie zarumienią.

7

Z pudru z ksylitolu i soku z cytryny zrób lukier.

8

Oblej wystudzone pączki lukrem i posyp skórką z pomarańczy.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.