Pieczone donuty z cynamonową posypką

Pieczone donuty z cynamonową posypką

Donuty na diecie? Dlaczego nie! Jeżeli masz ochotę na pyszną fit wersję tego amerykańskiego deseru, to jesteś w dobrym miejscu. Nasze pieczone donuty z cynamonową posypką to nie tylko perfekcyjny smak i kuszący aromat, ale także dobra alternatywa dla sklepowych pączków. Dlaczego? W poniższym przepisie nie znajdziesz cukru ani smażenia na głębokim tłuszczu. Spróbuj koniecznie!

20 min
Czas przygotowania
110 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,56/5
(z 27 ocen)
Pieczone donuty z cynamonową posypką
Kategorie
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

198 kcal Kalorie
5 g Białko
5 g Tłuszcze
35 g Węglowodany
32 mg Sód
1 g Błonnik

Składniki
25
łyżek mąki pszennej
300 g
3
łyżki ksylitolu
45 g
6
łyżeczek oleju
30 g
1
sztuka jajka
56 g
0,6
szklanki mleka 1,5%
150 g
10 g
 świeżych drożdży
5
łyżek pudru z erytrolu
50 g
2
łyżeczki cynamonu
8 g
1
szczypta soli
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

198 kcal Kalorie
5 g Białko
5 g Tłuszcze
35 g Węglowodany
32 mg Sód
1 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Mleko delikatnie podgrzewamy lub skorzystamy z takiego w temperaturze pokojowej. W mleku rozpuszczamy drożdże oraz ksylitol, odstawiamy na 6-7 minut.

2

W misce łączymy mąkę, sól, dolewamy mleko z drożdżami oraz jajko. Całość wyrabiamy za pomocą miksera lub ręcznie przez 5 minut. Następnie dodajemy olej i wyrabiamy jeszcze 2 minuty.

3

Odstawiamy ciasto na ok. 45 minut, następnie dzielimy na 8 części i formujemy kulki. W każdej kulce robimy dziurę – wycinamy środek np. kieliszkiem.

4

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni tryb góra dół.

5

Układamy kulki na papierze do pieczenia, na blaszce i odstawiamy na 30 minut.

6

Pieczemy pączki 16-18 minut lub aż się ładnie zarumienią.

7

Puder z ksylitolu mieszamy z cynamonem. Obtaczamy w nich przestudzone donuty.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.