
Pieczone donuty z cynamonową posypką

Kategorie

Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
25
|
łyżek mąki pszennej
300 g
|
2,7
|
łyżki ksylitolu
40 g
|
6
|
łyżeczek oleju
30 g
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
0,6
|
szklanki mleka 1,5%
150 g
|
10 g
|
świeżych drożdży
|
3,3
|
łyżki pudru z ksylitolu
50 g
|
2
|
łyżeczki cynamonu
8 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Mleko delikatnie podgrzej lub skorzystaj z takiego w temperaturze pokojowej. Rozpuść w mleku drożdże oraz ksylitol, odstaw na 6-7 minut.
W misce połącz ze sobą mąkę, sól, dolej mleko z drożdżami, oraz jajko. Całość wyrabiaj za pomocą miksera lub ręcznie przez 5 minut. Następnie dodaj olej i wyrabiaj jeszcze 2 minuty.
Odstaw ciasto na ok. 45 minut, następnie podziel na 8 części i uformuj kulki. W każdej kulce zrób dziurę – wytnij środek np kieliszkiem lub zrób dziurę palcami.
Nagrzej piekarnik do 180 stopni tryb góra dół.
Ułóż kulki na papierze od pieczenia na blaszce odstaw na 30 minut.
Piecz pączki 16-18 minut lub aż się ładnie zarumienią.
Puder z ksylitolu połącz z cynamonem. Obtocz w nich przestudzone dunuty.
Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?
Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.
