Pieczone pączki z masłem orzechowym i gorzką czekoladą

Pieczone pączki z masłem orzechowym i gorzką czekoladą

Pączki na diecie? To nie sen, a rzeczywistość przepisów Respo! Nasze pieczone pączki z masłem orzechowym i gorzką czekoladą zachwycą Cię od pierwszego kęsa i udowodnią, że słodkości wcale nie muszą być „niezdrowe”. Jak to możliwe? Proponujemy proste rozwiązania: zamianę cukru w cieście na ksylitol. I upieczenie pączków w piekarniku zamiast smażenia ich na głębokim tłuszczu. Tylko tyle, by cieszyć się pysznym deserem (nie tylko od święta).

20 min
Czas przygotowania
110 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
3,86/5
(z 7 ocen)
Pieczone pączki z masłem orzechowym i gorzką czekoladą
Kategorie
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

285 kcal Kalorie
8 g Białko
12 g Tłuszcze
34 g Węglowodany
131 mg Sód
2 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
25
łyżek mąki pszennej
300 g
3
łyżki ksylitolu
45 g
6
łyżeczek oleju rzepakowego
30 g
1
sztuka jajka
56 g
0,6
szklanki mleka 1,5%
150 g
10 g
 świeżych drożdży
5
łyżeczek masła orzechowego
50 g
0,7
sztuki gorzkiej czekolady
70 g
8
szczypt soli
2 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

285 kcal Kalorie
8 g Białko
12 g Tłuszcze
34 g Węglowodany
131 mg Sód
2 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Delikatnie podgrzewamy mleko – powinno być letnie, ale nie gorące. W mleku rozpuszczamy drożdże oraz ksylitol. Odstawiamy na 6–7 minut, aż zaczyn lekko się spieni.

2

W dużej misce łączymy mąkę i sól, dolewamy mleko z drożdżami i wbijamy jajko. Wyrabiamy całość ręką lub mikserem z hakiem przez około 5 minut – masa powinna być jednolita, miękka i elastyczna. Dodajemy olej i wyrabiamy jeszcze przez około 2 minuty, aż wchłonie się do ciasta. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, twarde lub suche, dodajemy odrobinę mleka i ponownie wyrabiamy – aż masa będzie gładka i lekko sprężysta.

3

Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 45 minut, aż podwoi objętość. Następnie dzielimy ciasto na 8 równych części i formujemy z nich kulki.

4

Układamy kulki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Przykrywamy i odstawiamy na kolejne 30 minut.

5

Nagrzej piekarnik do 180 stopni tryb góra dół.

6

Wkładamy blaszkę i pieczemy pączki przez 16–18 minut – do momentu aż będą wyraźnie zarumienione.

7

Po wystudzeniu nadziewamy pączki masłem orzechowym przy użyciu strzykawki, szprycy lub worka cukierniczego.

8

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej – gdy będzie płynna, polewamy nią gotowe pączki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera