Pieczone pączki z masłem orzechowym i gorzką czekoladą

20 min
Czas przygotowania
110 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Pieczone pączki z masłem orzechowym i gorzką czekoladą
Kategorie
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

285 kcal Kalorie
8 g Białko
12 g Tłuszcze
34 g Węglowodany
34 mg Sód
2 g Błonnik

Składniki
25
łyżek mąki pszennej
300 g
3
łyżki ksylitolu
45 g
6
łyżeczek oleju rzepakowego
30 g
1
sztuka jajka
56 g
0,6
szklanki mleka 1,5%
150 g
0,1
opakowania świeżych drożdży
10 g
5
łyżeczek masła orzechowego
50 g
0,7
sztuki gorzkiej czekolady
70 g
8
szczypt soli
2 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

285 kcal Kalorie
8 g Białko
12 g Tłuszcze
34 g Węglowodany
34 mg Sód
2 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

Mleko delikatnie podgrzej lub skorzystaj z takiego w temperaturze pokojowej. Rozpuść w mleku drożdże oraz ksylitol, odstaw na 6-7 minut.

2

W misce połącz ze sobą mąkę, sól, dolej mleko z drożdżami, oraz jajko. Całość wyrabiaj za pomocą miksera lub ręcznie przez 5 minut. Następnie dodaj olej i wyrabiaj jeszcze 2 minuty.

3

Odstaw ciasto na ok. 45 minut, następnie podziel na 8 części i uformuj kulki.

4

Nagrzej piekarnik do 180 stopni tryb góra dół.

5

Ułóż kulki na papierze od pieczenia na blaszce odstaw na 30 minut.

6

Piecz pączki 16-18 minut lub aż się ładnie zarumienią.

7

Wystudzone pączki nadziewaj masłem orzechowym za pomocą strzykawki, worka cukierniczego lub szprycy.

8

Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i gdy będzie płynna oblej nią pączki.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultacji i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?