
Faworki
Tłusty czwartek nie musi być dniem wyrzeczeń. Jeśli chcesz tego dnia zajadać się faworkami bez wyrzutów sumienia, mam dla Ciebie wspaniały przepis na pieczone faworki, które są pyszne i zastępują tradycyjne. Sprawdź, a na pewno zagoszczą u Ciebie nie raz.

Kategorie





Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
17
|
łyżek mąki pszennej
200 g
|
0,2
|
opakowania jogurtu greckiego
60 g
|
3
|
sztuki żółtek jaj
60 g
|
1,5
|
łyżki pudru z erytrolu
15 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
W dużej misce łączymy żółtka, mąkę pszenną oraz jogurt grecki. Zagniatamy dokładnie rękami przez około 5 minut, aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto.
Owijamy ciasto folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 20 minut.
W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C, tryb góra-dół (lub 160°C z termoobiegiem). Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy cienko na podsypanym mąką blacie – grubość ok. 2–3 mm. Kroimy w paski szerokości około 2 cm i długości 10–12 cm.
Każdy pasek nacinamy na środku (ok. 2 cm) i przeciągamy przez otwór jeden koniec, aby uformować klasyczny kształt faworka.
Układamy faworki na blasze, zostawiając odstępy między nimi. Pieczemy przez 12–14 minut, aż się lekko zarumienią.
Studzimy na kratce i podajemy. Przed podaniem posypujemy pudrem z erytrolu.