Faworki

Faworki

Tłusty czwartek nie musi być dniem wyrzeczeń. Jeśli chcesz tego dnia zajadać się faworkami bez wyrzutów sumienia, mam dla Ciebie wspaniały przepis na pieczone faworki, które są pyszne i zastępują tradycyjne. Sprawdź, a na pewno zagoszczą u Ciebie nie raz.

20 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
1,00/5
(z 2 ocen)
Faworki
Kategorie
Bez soli Bez soli
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low fat Low fat
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

156 kcal Kalorie
5 g Białko
4 g Tłuszcze
25 g Węglowodany
10 mg Sód
1 g Błonnik

Składniki
Lista składników przepisu z ilościami i wagami
Ilość Składnik
17
łyżek mąki pszennej
200 g
0,2
opakowania jogurtu greckiego
60 g
3
sztuki żółtek jaj
60 g
1,5
łyżki pudru z erytrolu
15 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

156 kcal Kalorie
5 g Białko
4 g Tłuszcze
25 g Węglowodany
10 mg Sód
1 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 20 min.
1

W dużej misce łączymy żółtka, mąkę pszenną oraz jogurt grecki. Zagniatamy dokładnie rękami przez około 5 minut, aż powstanie jednolite, elastyczne ciasto.

2

Owijamy ciasto folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 20 minut.

3

W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C, tryb góra-dół (lub 160°C z termoobiegiem). Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

4

Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy cienko na podsypanym mąką blacie – grubość ok. 2–3 mm. Kroimy w paski szerokości około 2 cm i długości 10–12 cm.

5

Każdy pasek nacinamy na środku (ok. 2 cm) i przeciągamy przez otwór jeden koniec, aby uformować klasyczny kształt faworka.

6

Układamy faworki na blasze, zostawiając odstępy między nimi. Pieczemy przez 12–14 minut, aż się lekko zarumienią.

7

Studzimy na kratce i podajemy. Przed podaniem posypujemy pudrem z erytrolu.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Zapisz się do naszego Newslettera