
Paluszki rybne z ziemniakami i sałatką – z konkursu Podopiecznych

Kategorie






Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
300 g
|
dorsza
|
1
|
sztuka jajka
56 g
|
3
|
łyżki mąki pszennej
36 g
|
4
|
łyżki bułki tartej
40 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki wędzonej
1,5 g
|
0,5
|
łyżeczki czosnku granulowanego
1,5 g
|
6
|
łyżeczek oleju
30 g
|
6
|
sztuk ziemniaków
420 g
|
50 g
|
miksu sałat
|
1
|
sztuka świeżego ogórka
150 g
|
2
|
łyżki octu balsamicznego
20 g
|
0,5
|
sztuki cytryny
40 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniak obieramy i kroimy na ćwiartki. Gotujemy na średnim ogniu w osolonej wodzie (1 cm ponad poziom ziemniaków) do miękkości (ok. 20 min). Odcedzamy, tłuczemy.
Kroimy filet na paski równej grubości. Posypujemy do smaku solą, pieprzem, papryką i czosnkiem.
Przygotowujemy trzy talerze – na jednym mąka, na drugim roztrzepane jajko, na trzecim bułka tarta. Każdy kawałek ryby obtaczamy kolejno w mące, jajku i bułce tartej, lekko dociskamy.
Na patelni rozgrzewamy olej. Smażymy paluszki bez przykrycia na średnim ogniu na złoto z każdej strony (po ok. 3 min na stronę). Odsączamy na ręczniku papierowym.
Ogórka kroimy w półplasterki. Mieszamy z sałatą, octem balsamicznym, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Układamy na talerzu ziemniaki, paluszki rybne, kawałki cytryny i sałatkę. Smacznego!