Shrimp bowl
Przepis na shrimp bowl to małe kulinarne arcydzieło — smażone krewetki połączone z kolorowymi warzywami i delikatnymi ziarnami ryżu. To podróż przez smaki i tekstury, gdzie soczystość krewetek spotyka się z chrupkością warzyw, tworząc harmonię smaków na każdym kęsie. To posiłek, który sprawdzi się o każdej porze dnia!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
100 g
|
krewetek
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
1,5
|
łyżki sosu sojowego
15 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
0,5
|
sztuki awokado
70 g
|
1
|
sztuka ogórka
150 g
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
50 g
|
ryżu basmati
|
0,5
|
garści kolendry świeżej
2 g
|
1
|
łyżeczka sezamu
5 g
|
Sos: |
|
0,2
|
opakowania jogurtu naturalnego
80 g
|
0,5
|
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
2
|
łyżki soku z cytryny
12 g
|
1
|
plaster imbiru
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ryż przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.
Krewetki doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i solą, dokładnie mieszamy. Polecamy kupić krewetki mrożone, już oczyszczone.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy krewetki przez ok. 5 minut, często obracając, aby krewetki przysmażyły się z każdej strony.
Imbir ścieramy na tarce, na drobnych oczkach.
W małej miseczce mieszamy składniki sosu.
Ogórek kroimy w plastry, marchewkę i awokado w cienkie paski.
W misce umieszczamy ryż, następnie polewamy przygotowanym sosem. Na ryżu układamy pokrojone warzywa, awokado oraz krewetki.
Gotowe danie posypujemy posiekaną kolendrą i sezamem.