Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Shrimp bowl

Shrimp bowl

Przepis na shrimp bowl to małe kulinarne arcydzieło — smażone krewetki połączone z kolorowymi warzywami i delikatnymi ziarnami ryżu. To podróż przez smaki i tekstury, gdzie soczystość krewetek spotyka się z chrupkością warzyw, tworząc harmonię smaków na każdym kęsie. To posiłek, który sprawdzi się o każdej porze dnia!

15 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
5,20/5
(z 5 ocen)
Shrimp bowl
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

580 kcal Kalorie
33 g Białko
22 g Tłuszcze
66 g Węglowodany
1283 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
100 g
 krewetek
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1,5
łyżki sosu sojowego
15 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
0,5
sztuki awokado
70 g
1
sztuka ogórka
150 g
1
sztuka marchewki
80 g
50 g
 ryżu basmati
0,5
garści kolendry świeżej
2 g
1
łyżeczka sezamu
5 g

Sos:

0,2
opakowania jogurtu naturalnego
80 g
0,5
łyżeczki papryki słodkiej
1,5 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
łyżki soku z cytryny
12 g
1
plaster imbiru
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

580 kcal Kalorie
33 g Białko
22 g Tłuszcze
66 g Węglowodany
1283 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Ryż przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Krewetki doprawiamy sosem sojowym, pieprzem i solą, dokładnie mieszamy. Polecamy kupić krewetki mrożone, już oczyszczone.

3

Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy krewetki przez ok. 5 minut, często obracając, aby krewetki przysmażyły się z każdej strony.

4

Imbir ścieramy na tarce, na drobnych oczkach.

5

W małej miseczce mieszamy składniki sosu.

6

Ogórek kroimy w plastry, marchewkę i awokado w cienkie paski.

7

W misce umieszczamy ryż, następnie polewamy przygotowanym sosem. Na ryżu układamy pokrojone warzywa, awokado oraz krewetki.

8

Gotowe danie posypujemy posiekaną kolendrą i sezamem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.