
Naleśniki ze szpinakiem i serem feta
Naleśniki – kochają je i młodsi, i starsi. A jedną z ich najlepszych cech jest uniwersalność – bo na spokojnie możesz je zjeść i na słodko, i na słono. Masz ochotę na tę drugą wersję? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na naleśniki ze szpinakiem i serem feta! To prosty przepis na obiad, który zachwyca smakiem, czyli połączeniem kruchej fety z delikatnym szpinakiem i wyrazistymi suszonymi pomidorami. To też świetne źródło witaminy C, wapnia czy żelaza. I najlepsza informacja: ciasto pozostałe po smażeniu możesz potem wykorzystać do naleśników na słodko!

Kategorie




Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki naleśników
180 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
75 g
|
szpinaku
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
0,5
|
sztuki sera typu feta
100 g
|
2
|
sztuki pomidorów suszonych
40 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ciasto do naleśników przygotujemy według przepisu: https://centrumrespo.pl/przepisy/ciasto-do-nalesnikow/
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę przez ok. 2-3 minuty. Następnie dodajemy szpinak oraz posiekane pomidorki suszone i przykrywamy przykrywką. Dusimy szpinak do czasu, aż zmniejszy swoją objętość. Po tym czasie odkrywamy patelnię, dodajemy pokruszony ser i całość podsmażamy przez ok. 2 minuty, stale mieszając.
Gotowe naleśniki przekładamy przygotowanym farszem i zawijamy w rulon.
Naleśniki ze szpinakiem i fetą również na diecie
Taka potrawa na diecie redukcyjnej? Z Respo jak najbardziej! Oto przepyszne i sycące naleśniki ze szpinakiem i serem feta, które mają aż 31 gramów białka i są hitem wśród naszych podopiecznych. Również dlatego, że jest to posiłek prosty i łatwy do przygotowania. A do tego świetnie smakuje.
Zabierz naleśniki z fetą i szpinakiem do pracy
Przygotowanie tego zadania zajmuje około 40 minut. Ale to posiłek idealny, aby zrobić go w większej ilości, np. wieczorem i zabrać do pracy, na studia lub na weekend poza miastem. Naleśniki ze szpinakiem i fetą świetnie sprawdzą się bowiem również na zimno. Także dlatego jest to świetna propozycja dla rodziców i osób zapracowanych, które nie mają czasu na czasochłonne przygotowywanie posiłków.