Naleśniki ze szpinakiem i serem feta
Naleśniki – kochają je i młodsi, i starsi. A jedną z ich najlepszych cech jest uniwersalność – bo na spokojnie możesz je zjeść i na słodko, i na słono. Masz ochotę na tę drugą wersję? Koniecznie wypróbuj nasz przepis na naleśniki ze szpinakiem i serem feta! To prosty przepis na obiad, który zachwyca smakiem, czyli połączeniem kruchej fety z delikatnym szpinakiem i wyrazistymi suszonymi pomidorami. To też świetne źródło witaminy C, wapnia czy żelaza. I najlepsza informacja: ciasto pozostałe po smażeniu możesz potem wykorzystać do naleśników na słodko!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki naleśników
180 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
75 g
|
szpinaku
|
2
|
ząbki czosnku
12 g
|
0,5
|
sztuki sera typu feta
100 g
|
2
|
sztuki pomidorów suszonych
40 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ciasto do naleśników przygotujemy według przepisu: https://centrumrespo.pl/przepisy/ciasto-do-nalesnikow/
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Podsmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę przez ok. 2-3 minuty. Następnie dodajemy szpinak oraz posiekane pomidorki suszone i przykrywamy przykrywką. Dusimy szpinak do czasu, aż zmniejszy swoją objętość. Po tym czasie odkrywamy patelnię, dodajemy pokruszony ser i całość podsmażamy przez ok. 2 minuty, stale mieszając.
Gotowe naleśniki przekładamy przygotowanym farszem i zawijamy w rulon.