
Naleśniki z cukinią, szpinakiem, marchwią i indykiem

Kategorie




Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki ciasta do naleśników lekkostrawnych
130 g
|
Farsz: |
|
150 g
|
mięsa z piersi indyka
|
0,5
|
sztuki cukinii
100 g
|
50 g
|
szpinaku
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
0,5
|
szklanki mleka
125 g
|
0,5
|
łyżki mąki pszennej
6 g
|
2
|
łyżeczki koperku
8 g
|
0,5
|
łyżeczki majeranku
2 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu białego
0,25 g
|
2
|
łyżeczki oliwy
10 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Naleśniki przygotowujemy zgodnie z przepisem: https://centrumrespo.pl/przepisy/ciasto-do-nalesnikow-lekkostrawnych/
Obieramy marchewkę i cukinię, ścieramy je na grubszych oczkach tarki. Jeśli używamy mrożonego szpinaku – rozmrażamy go i dokładnie odciskamy z nadmiaru wody. Jeśli świeży – siekamy drobno. Mięso kroimy w cienkie paski (o grubości ok. 1 cm).
Na suchej, nieprzywierającej patelni dusimy indyka na małym ogniu pod przykryciem przez 6–8 minut, co jakiś czas mieszając, aż przestanie być surowy (po przekrojeniu mięso powinno mieć jasny kolor).
Dodajemy marchewkę i cukinię, mieszamy i dusimy razem pod przykryciem 5 minut. Następnie dodajemy szpinak i dusimy kolejne 2 minuty, aż wszystko zmięknie.
W małej miseczce mieszamy mleko z mąką. Wlewamy mieszankę na patelnię, mieszamy i gotujemy na małym ogniu bez przykrycia przez 2–3 minuty, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawiamy majerankiem, koperkiem, solą i pieprzem do smaku, dokładnie mieszamy.
Jeśli preferujemy płynniejszy sos, dolewamy stopniowo gorącą wodę do uzyskania rzadszej konsystencji. W przypadku zbyt płynnego sosu zwiększamy moc palnika i gotujemy całość do odparowania nadmiaru płynu. Po wyłączeniu palnika wlewamy oliwę i jeszcze raz mieszamy.
Na naleśniki nakładamy porcję farszu, zawijamy w rulon lub składamy w kopertę. Podajemy od razu.