Naleśniki po meksykańsku z farszem sojowym

Naleśniki po meksykańsku z farszem sojowym

Buenos dias! Masz ochotę na wegański przepis z kategorii „kuchnie świata”? Postaw na naleśniki po meksykańsku z farszem sojowym! Nadzienie na bazie granulatu sojowego łączy się tu ze smakami rodem z Ameryki Środkowej – cebulą, fasolą czerwoną, pomidorami i kuminem. Gotowe danie dostarcza aż 35 g białka w porcji, jest też super źródłem błonnika, likopenu, żelaza, wapnia czy magnezu. Smacznego!

10 min
Czas przygotowania
50 min
Czas całkowity
Średni
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Naleśniki po meksykańsku z farszem sojowym
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez laktozy Bez laktozy
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

447 kcal Kalorie
35 g Białko
9 g Tłuszcze
56 g Węglowodany
857 mg Sód
15 g Błonnik

Składniki
2
sztuki ciasta naleśnikowego
212 g
100 g
 granulatu sojowego
0,5
sztuki papryki czerwonej
85 g
0,5
sztuki cebuli
40 g
1
ząbek czosnku
6 g
0,5
opakowania pomidorów z puszki
200 g
120 g
 fasoli czerwonej konserwowej
1
łyżeczka płatków chilli
5 g
1
łyżeczka erytrolu
5 g
0,5
łyżeczki kuminu
2,5 g
1
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
1
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

447 kcal Kalorie
35 g Białko
9 g Tłuszcze
56 g Węglowodany
857 mg Sód
15 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Przygotowujemy naleśniki według przepisu, po kliknięciu czapkę kucharską, znajdującą się po prawej stronie składnika: ciasto na naleśniki.

2

Granulat umieszczamy w misce i zalewamy wrzątkiem ok. 2 cm nad wysokość granulatu. Pozostawiamy granulat do namoczenia przez 15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę i odciskamy granulat z nadmiaru płynu.

3

Cebulę i czosnek drobno siekamy. Paprykę kroimy w większą kostkę. Fasolę odcedzamy na sitku.

4

Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy cebulę i czosnek, podsmażamy przez chwilę do zeszklenia. Wrzucamy paprykę i smażymy przez 3–4 minuty, aż zmięknie. Dodajemy napęczniały granulat sojowy.

5

Na patelnię dodajemy pomidory z puszki i przesmażamy całość przez ok. 5 minut. W tym czasie doprawiamy płatkami chilli, erytrolem, kuminem, papryką wędzoną, solą i pieprzem wedle własnego uznania.

6

Na koniec na patelnię dodajemy fasolę konserwową, dokładnie mieszamy i całość przesmażamy jeszcze przez 3-4 minuty, aby wszystkie składniki farszu dokładnie się połączyły.

7

Na naleśnikach umieszczamy farsz i składamy na pół lub w trójkąt.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.