
Młode ziemniaki z gzikiem, kefirem i koperkiem
Smak dzieciństwa zamknięty w daniu idealnym w trakcie upałów? Postaw na nasz przepis, czyli młode ziemniaki z gzikiem, kefirem i koperkiem! To proste danie to maksymalna dawka orzeźwienia zamknięta w połączeniu delikatnych młodych ziemniaczków z twarożkiem, rzodkiewką oraz kefirem. Efekt? Pyszny posiłek perfekcyjny na lato, a do tego moc wapnia, potasu i probiotyków. Smacznego!

Kategorie





Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
10
|
sztuk ziemniaki
700 g
|
4
|
łyżeczki oliwa
20 g
|
2
|
opakowania twarogu
500 g
|
0,2
|
opakowania jogurtu naturalnego
80 g
|
4
|
łyżeczki szczypiorku
20 g
|
4
|
łyżeczki koperku
16 g
|
6
|
sztuk rzodkiewki
90 g
|
3
|
szklanki kefiru
750 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C (termoobieg) lub 220°C (góra-dół).
Młode ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, nie obieramy ich. Osuszamy ziemniaki papierowym ręcznikiem. Większe sztuki możemy przekroić na pół. W misce mieszamy ziemniaki z łyżką oleju i szczyptą soli. Wykładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem i pieczemy przez około 40-60 minut, aż będą miękkie w środku i będą miały zarumienioną, lekko chrupiącą skórkę. Czas pieczenia zależy od wielkości ziemniaków – sprawdzamy miękkość widelcem.
W czasie gdy ziemniaki się pieką, przygotowujemy gzik. Twaróg przekładamy do miski i rozgniatamy widelcem. Szczypiorek oraz koperek drobno siekamy (zostawiamy trochę do dekoracji). Rzodkiewki myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy na tarce o grubych oczkach lub kroimy w bardzo drobną kosteczkę.
Do rozgniecionego twarogu dodajemy jogurt, posiekany szczypiorek, koperek oraz rzodkiewki. Doprawiamy solidnie solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem do smaku. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki, aż gzik będzie miał jednolitą, ale wciąż lekko grudkowatą konsystencję. Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy więcej soli lub pieprzu.
Upieczone, gorące ziemniaki przekrawamy na pół (jeśli piekliśmy je w całości). Na każdą połówkę ziemniaka nakładamy obficie przygotowany gzik (jeśli się nie mieści układamy obok ziemniaków). Dekorujemy wierzch dodatkową porcją posiekanego koperku i szczypiorku. Podajemy ze szklanką schłodzonego kefiru.