
Meksykańska sałatka z mięsem mielonym z indyka
Sałatka wcale nie musi być nudna, a dowodem na to z pewnością jest ten przepis! Meksykańska sałatka z mięsem mielonym z indyka to pomysł na szybki, pełnowartościowy posiłek idealny do zabrania w pudełko do pracy. To danie pełne jest smaku i aromatu, a cały jego sekret tkwi w przyprawach – kumin, sos ostrygowy, chili, musztarda, limonka i szczypiorek. Taka kombinacja idealnie rozgrzeje w chłodne popołudnie! Sałatka jest też prawdziwą bombą wartości odżywczych. Znajdziesz w niej białko, błonnik pokarmowy, antyoksydanty, witaminy z grupy B, likopen, magnez, potas i żelazo. Koniecznie wypróbuj, smacznego!

Kategorie






Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
Ilość | Składnik |
---|---|
80 g
|
sałaty lodowej
|
150 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
50 g
|
fasoli czerwonej konserwowej
|
0,2
|
opakowania kukurydzy konserwowej
50 g
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
1
|
łyżka sosu ostrygowego
10 g
|
1
|
łyżeczka kuminu
5 g
|
0,2
|
sztuki papryczki chilli
3 g
|
1
|
łyżeczka szczypiorku
5 g
|
Dressing: |
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
0,1
|
szklanki wody
15 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
2
|
łyżki soku z limonki
12 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy mięso mielone i smażymy przez ok. 10 minut do momentu, aż przestanie być widoczny różowy kolor mięsa. W czasie smażenia doprawiamy mięso sosem ostrygowym, papryczką chilli i kuminem. Po usmażeniu pozostawiamy mięso do przestygnięcia.
Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Fasolę i kukurydzę odcedzamy na sitku. Pomidorki kroimy na mniejsze kawałki.
W miseczce mieszamy składniki dressingu.
Na talerzu układamy sałatę, fasolę, kukurydzę oraz pomidorki. Na wierzchu kładziemy przestygnięte mięso mielone.
Na koniec polewamy sałatkę przygotowanym dressingiem. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.