Meksykańska sałatka z mięsem mielonym z indyka
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
511
kcal
Kalorie
36
g
Białko
23
g
Tłuszcze
30
g
Węglowodany
504
mg
Sód
8
g
Błonnik
Składniki
80 g
|
sałaty lodowej
|
150 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
50 g
|
fasoli czerwonej konserwowej
|
0,2
|
opakowania kukurydzy konserwowej
50 g
|
5
|
sztuk pomidorków koktajlowych
100 g
|
1
|
łyżka sosu ostrygowego
10 g
|
1
|
łyżeczka kuminu
5 g
|
0,2
|
sztuki papryczki chilli
3 g
|
1
|
łyżeczka szczypiorku
5 g
|
Dressing: |
|
2
|
łyżeczki oliwy z oliwek
10 g
|
0,1
|
szklanki wody
15 g
|
1
|
łyżeczka musztardy
10 g
|
2
|
łyżki soku z limonki
12 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
511
kcal
Kalorie
36
g
Białko
23
g
Tłuszcze
30
g
Węglowodany
504
mg
Sód
8
g
Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Dodajemy mięso mielone i smażymy przez ok. 10 minut do momentu, aż przestanie być widoczny różowy kolor mięsa. W czasie smażenia doprawiamy mięso sosem ostrygowym, papryczką chilli i kuminem. Po usmażeniu pozostawiamy mięso do przestygnięcia.
2
Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki. Fasolę i kukurydzę odcedzamy na sitku. Pomidorki kroimy na mniejsze kawałki.
3
W miseczce mieszamy składniki dressingu.
4
Na talerzu układamy sałatę, fasolę, kukurydzę oraz pomidorki. Na wierzchu kładziemy przestygnięte mięso mielone.
5
Na koniec polewamy sałatkę przygotowanym dressingiem. Całość posypujemy posiekanym szczypiorkiem.