![Sałatka z ciecierzycy, ziemniaków i szpinaku](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/11/28101207/004A6090s.jpg)
Sałatka z ciecierzycy, ziemniaków i szpinaku
100% wegański obiad z mnóstwem pełnowartościowego białka? Bardzo proszę! Nasza sałatka z ciecierzycy, ziemniaków i szpinaku udowadnia, że to nie tylko możliwe, ale też bardzo proste. Dodatkowy bonus? Mnóstwo witaminy C, beta-karotenu, żelaza i wapnia. Zastrzyk energii gwarantowany!
![Sałatka z ciecierzycy, ziemniaków i szpinaku](https://mwrzosek-prod-wp-static.s3.eu-central-1.amazonaws.com/wp-content/uploads/2021/11/28101231/salatka-3.png)
Kategorie
![Bez cukru](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezcukru.png)
![Bez glutenu](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezglutenu.png)
![Bez laktozy](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/bezlaktozy.png)
![Bez nabiału](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Bez produktów mlecznych](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/beznabialu.png)
![Dla dzieci](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dladzieci.png)
![Dla kobiet w ciąży](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dlakobietwciazy.png)
![Dobre na cholesterol](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/dobrenacholesterol.png)
![Na wynos](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/nawynos.png)
![Vege](https://centrumrespo.pl/wp-content/themes/centrumrespo/resources/przepisy/cat-tags/vege.png)
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
120 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
1
|
łyżeczka papryki wędzonej
3 g
|
2
|
sztuki ziemniaków
140 g
|
1
|
łyżeczka koperku świeżego
4 g
|
1
|
łyżeczka szczypiorku
5 g
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
50 g
|
szpinaku świeżego
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy odcedzoną ciecierzycę z puszki i przyprawiamy solą, pieprzem, wędzoną papryką oraz skrapiamy oliwą.
Przyprawione ziemniaki z ciecierzycą układamy na papierze do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 30 minut tryb termoobieg, aż ziemniaki będą miękkie i rumiane.
Siekamy koperek i szczypiorek. Upieczone warzywa mieszamy ze szpinakiem, posiekanym koperkiem, szczypiorkiem i skrapiamy sokiem z cytryny.
Smacznego!