Makowiec japoński
Nie możesz się zdecydować między klasykami polskiej kuchni a chęcią poznawania nowych smaków ze świata? Mamy dla Ciebie idealny kompromis: a jest nim nasz makowiec japoński. Doskonale znany makowy smak łączy się w nim z kwaskowatym jabłkiem i masą na bazie białkowej piany. Spróbuj koniecznie!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
3
|
sztuki jajek
168 g
|
0,5
|
opakowania masy makowej
400 g
|
1
|
sztuka jabłka
150 g
|
8
|
łyżek mąki ziemniaczanej
80 g
|
4
|
łyżki soku z cytryny
24 g
|
14
|
łyżeczek oleju rzepakowego
70 g
|
1
|
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
|
20
|
łyżeczek erytrolu
100 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Jabłko ścieramy na grubych oczkach tarki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na pianę.
Żółtka mieszamy w mikserze z erytrolem, sokiem z cytryny, jabłkiem i olejem do powstania gładkiej masy.
Do masy dodajemy masę makową i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ubitą pianę z białek i skrobię wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie do połączenia składników.
Pieczemy w blaszce o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia przez 45 minut.