Makowiec japoński

Makowiec japoński

Nie możesz się zdecydować między klasykami polskiej kuchni a chęcią poznawania nowych smaków ze świata? Mamy dla Ciebie idealny kompromis: a jest nim nasz makowiec japoński. Doskonale znany makowy smak łączy się w nim z kwaskowatym jabłkiem i masą na bazie białkowej piany. Spróbuj koniecznie!

10 min
Czas przygotowania
55 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
3,59/5
(z 39 ocen)
Makowiec japoński
Kategorie
Bez cukru Bez cukru
Bez glutenu Bez glutenu
Bez laktozy Bez laktozy
Bez produktów mlecznych Bez produktów mlecznych
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

346 kcal Kalorie
7 g Białko
21 g Tłuszcze
30 g Węglowodany
118 mg Sód
6 g Błonnik

Składniki
3
sztuki jajek
168 g
0,5
opakowania masy makowej
400 g
1
sztuka jabłka
150 g
8
łyżek mąki ziemniaczanej
80 g
4
łyżki soku z cytryny
24 g
14
łyżeczek oleju rzepakowego
70 g
1
łyżeczka proszku do pieczenia
4 g
20
łyżeczek erytrolu
100 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

346 kcal Kalorie
7 g Białko
21 g Tłuszcze
30 g Węglowodany
118 mg Sód
6 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Jabłko ścieramy na grubych oczkach tarki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, tryb góra-dół.

2

Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na pianę.

3

Żółtka mieszamy w mikserze z erytrolem, sokiem z cytryny, jabłkiem i olejem do powstania gładkiej masy.

4

Do masy dodajemy masę makową i dokładnie mieszamy. Następnie dodajemy ubitą pianę z białek i skrobię wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy delikatnie do połączenia składników.

5

Pieczemy w blaszce o średnicy 24 cm, wyłożonej papierem do pieczenia przez 45 minut.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.