Świąteczna babka serowa

Świąteczna babka serowa

Słodki symbol Wielkanocy? Jest nim oczywiście świąteczna babka! A jeśli chcesz sprawić, by Twoja babka wielkanocna byłą nie tylko pyszna, ale też sycąca to, nasza świąteczna babka serowa będzie strzałem w dziesiątkę. Ten przepis na tradycyjne ciasto zawiera pewien ważny dodatek – a jest nim półtłusty twaróg. To on sprawia, że taki deser jest świetnym źródłem białka. Nie pozostaje więc nic innego, jak rozkoszowanie się idealnym smakiem i kruchą teksturą pysznej babki. Koniecznie wypróbuj. Smacznego!

15 min
Czas przygotowania
60 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Świąteczna babka serowa
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Na wynos Na wynos
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

312 kcal Kalorie
10 g Białko
19 g Tłuszcze
25 g Węglowodany
135 mg Sód
1 g Błonnik

Składniki
1
opakowanie sera twarogowego półtłustego
250 g
36
łyżeczek masła
180 g
8
łyżek cukru
80 g
4
sztuki jajek
224 g
16,7
łyżki mąki pszennej
200 g
1
łyżeczka ekstraktu waniliowego
3 g
2
łyżeczki proszku do pieczenia
8 g

Do przygotowania formy:

2
łyżeczki masła
10 g
1
łyżka bułki tartej
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

312 kcal Kalorie
10 g Białko
19 g Tłuszcze
25 g Węglowodany
135 mg Sód
1 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 15 min.
1

Formę na babkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą.

2

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni, góra-dół.

3

W misce miksujemy masło z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy jajka (pojedynczo, w niewielkich odstępach czasu) cały czas miksując.

4

Następnie porcjami dodajemy ser twarogowy i nadal miksujemy.

5

W oddzielnej misce mieszamy: mąkę i proszek do pieczenia.

6

Mąkę przesiewamy przez sitko do masy, cały czas miksując. Dodajemy ekstrakt waniliowy, mieszamy.

7

Gotową masę przekładamy do formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy około 45 minut, do suchego patyczka i złotego koloru.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.