Makaron ze szparagami w kremowym sosie
Szparag to prawdziwy władca późnej wiosny — warzywa te można w sklepach dostać tylko przez krótki czas, warto więc po nie sięgać, zanim znikną. Nie masz pomysłu na wykorzystanie szparagów w kuchni? Mamy rozwiązanie: makaron ze szparagami w kremowym sosie! To niezwykle prosty przepis, który pozwoli Ci skorzystać ze wszystkich dobrodziejstw szparagów. A jest ich wiele — bo szparagi to świetne źródło folianów i inuliny będącej pożywką dla dobroczynnej mikrobioty jelitowej. Smacznego!
Kategorie
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
8
|
sztuk szparagów
240 g
|
150 g
|
makaronu spaghetti
|
1
|
sztuka cebuli
80 g
|
1
|
ząbek czosnku
6 g
|
2
|
łyżki startego parmezanu
20 g
|
8
|
sztuk pomidorków koktajlowych
160 g
|
7
|
łyżek serka śmietankowego
175 g
|
1
|
łyżeczka oliwa z oliwek
5 g
|
1
|
szczypta soli
0,25 g
|
1
|
szczypta pieprzu
0,25 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki, dzielimy szparagi na nogi i główki. Nogi siekamy w plasterki ok. 0.5 cm.
Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.
Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy czosnek, cebulę i nóżki szparagów. Podsmażamy 5 minut.
Gotujemy makaron w osolonej wodzie. Odcedzamy, zachowujemy ok. 5 łyżek wody z gotowania.
Na patelnię dodajemy główki szparagów, podsmażamy 2 minuty, dodajemy serek śmietankowy, doprawiamy solą i pieprzem.
Dodajemy pomidorki koktajlowe. Cały czas podgrzewamy i dodajemy makaron oraz wodę z gotowania oraz parmezan.
Całość podgrzewamy i mieszamy do połączenia składników, ok 2 -3 minuty.