Makaron z pesto i ciecierzycą
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
| Ilość | Składnik |
|---|---|
|
80 g
|
makaronu z soczewicy
|
|
120 g
|
ciecierzycy konserwowej
|
|
8
|
łyżeczek pesto zielonego
40 g
|
|
1
|
łyżeczka oliwy
5 g
|
|
1
|
szczypta pieprzu czarnego
0,25 g
|
|
1
|
łyżka soku z cytryny
6 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedzamy go, zachowując niewielką ilość wody z gotowania (ok. 4-5 łyżek).
Ciecierzycę odsączamy z zalewy na sicie i krótko przepłukujemy pod bieżącą wodą. Pozostawiamy do odsączenia.
Na patelnię wlewamy oliwę i rozgrzewamy ją na średniej mocy palnika. Na rozgrzaną patelnię dodajemy ciecierzycę. Smażymy bez przykrycia, na średniej mocy, przez około 4–5 minut, mieszając, aż ciecierzyca będzie dobrze podgrzana i lekko zrumieniona.
Na patelnię dodajemy ugotowany makaron oraz pesto. Dokładnie mieszamy, zmniejszamy moc palnika do małej i podgrzewamy całość przez około 2–3 minuty, aż makaron równomiernie pokryje się sosem.
Jeśli danie jest zbyt gęste, dolewamy niewielką ilość zachowanej wody z gotowania makaronu i mieszamy do uzyskania preferowanej konsystencji.
Opcjonalnie doprawiamy całość pieprzem i sokiem z cytryny według własnego uznania.
Zdejmujemy patelnię z ognia i podajemy danie na ciepło.
Wyślij przepis na e-mail
Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.