Zamów dietę dziś, aby otrzymać swój plan już .
h m s
Sprawdź ofertę.
Makaron primavera z kurczakiem i cukinią

Makaron primavera z kurczakiem i cukinią

Makaron primavera to inaczej makaron pełen świeżych warzyw – i nic dziwnego, bo jego nazwa pochodzi od włoskiego słowa oznaczającego wiosnę. My proponujemy jeść tego typu makarony przez cały rok – zwłaszcza że są super źródłem wartościowych składników. Przykład? Nasz makaron primavera z kurczakiem i cukinią! Ten szybki pomysł na obiad dostarczy Ci mocy białka, błonnika, folianów i wapnia. Smacznego!

 

10 min
Czas przygotowania
25 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
4,08/5
(z 12 ocen)
Makaron primavera z kurczakiem i cukinią
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Low fat Low fat
Szybkie przygotowanie Szybkie przygotowanie
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

418 kcal Kalorie
28 g Białko
14 g Tłuszcze
42 g Węglowodany
197 mg Sód
8 g Błonnik

Składniki
100 g
 makaronu pełnoziarnistego
150 g
 mięsa z piersi kurczaka
3
ząbki czosnku
18 g
1
sztuka cukinii
200 g
4
łyżeczki oleju rzepakowego
20 g
8
sztuk pomidorków koktajlowych
160 g
1
łyżeczka oregano
3 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g
2
łyżeczki szczypiorku
10 g
1
łyżka startego parmezanu
10 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

418 kcal Kalorie
28 g Białko
14 g Tłuszcze
42 g Węglowodany
197 mg Sód
8 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu.

2

Mięso kroimy na kawałki podobnej wielkości.

3

Cukinię obieramy i przy pomocy obieraczki kroimy na paski.

4

Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso. Przyprawiamy: solą, pieprzem, oregano i przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

5

Dodajemy pokrojone na połówki pomidorki, podsmażamy. Gdy pomidorki się rozpadną dodajemy cukinię, szczypiorem i smażymy do miękkości. (jeżeli sos jest zbyt gęsty możemy dodać odrobinę wody)

6

Podajemy z makaronem i posypujemy startym serem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.