Makaron w sosie dyniowym z indykiem
Dynia – królowa jesiennych posiłków. Sezon na to królewskie warzywo już za rogiem, a z nim nasz przepis – makaron w sosie dyniowym z indykiem. Danie pełne jest kolorów i aromatów, a także wartości odżywczych. Znajdziesz tu bowiem antyoksydanty, beta-karoten, błonnik pokarmowy, witaminę E, magnez, żelazo i potas. Wyrazisty, lekko słodki smak dyni, marchewki i tymianku przełamuje dodatek kremowej śmietany. Koniecznie wypróbuj, smacznego!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
60 g
|
makaronu penne
|
125 g
|
mięsa mielonego z indyka
|
2
|
szczypty soli
0,5 g
|
2
|
szczypty pieprzu
0,5 g
|
0,5
|
łyżeczki tymianku
1,5 g
|
150 g
|
dyni
|
1
|
sztuka marchewki
80 g
|
0,8
|
szklanki bulionu warzywnego
200 g
|
2
|
łyżki śmietany 18%
50 g
|
1
|
łyżeczka oliwy z oliwek
5 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. Pozostawiamy ok. 1/3 szklanki wody z gotowania.
Dynię i marchewkę obieramy oraz kroimy w małą kostkę. W przypadku użycia mrożonej dyni należy ją wcześniej rozmrozić.
W rondelku podsmażamy beztłuszczowo dynię i marchew przez ok. 2-3 minuty. Po tym czasie zalewamy całość bulionem, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez ok. 15 minut do miękkości warzyw. Po tym czasie blendujemy składniki na sos o gładkiej konsystencji.
Na patelni o nieprzywierającej powłoce podsmażamy beztłuszczowo mięso mielone przez ok. 5-7 minut. Po tym czasie zalewamy zawartość patelni sosem dyniowym, doprawiamy wedle uznania i dokładnie mieszamy. Przykrywamy patelnię pokrywką i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10 minut.
Wlewamy stopniowo wodę z gotowania makaronu. W przypadku, gdy preferujemy gęstszy sos, pomijamy dolewanie wody i ewentualnie pod koniec gotowania odkrywamy pokrywkę, zwiększamy moc palnika, a potem gotujemy, aż nadmiar płynu odparuje.
Wyłączamy palnik. Zahartowujemy śmietanę dwiema łyżkami sosu, ponawiamy czynność i energicznie mieszamy. Zahartowaną śmietanę rozprowadzamy po sosie, dodajemy oliwę i dokładnie mieszamy.
Do sosu i mięsa dodajemy makaron i mieszamy do połączenia składników.
Gotowe danie przekładamy na talerz.