Makaron z sosem śmietanowym ze schabem i brukselką

Makaron z sosem śmietanowym ze schabem i brukselką

Idealne warzywo na jesień? Większość osób bez wahania odpowiada: dynia. Ale my mamy inną propozycję! Bo jesień to także sezon na brukselkę – czyli kapustne warzywo pełne witaminy C, folianów, beta-karotenu i potasu. Jak jednak przyrządzić brukselkę, by z koszmaru każdego dziecka stała się uwielbianym przysmakiem? Wypróbuj nasz przepis na makaron z sosem śmietanowym ze schabem i brukselką! To proste danie sprawi, że zupełnie inaczej spojrzysz na brukselkę – i pokochasz jej charakterystyczny smak.

10 min
Czas przygotowania
40 min
Czas całkowity
Łatwy
Poziom trudności
Oceń
(brak ocen)
Makaron z sosem śmietanowym ze schabem i brukselką
Kategorie
Dla dzieci Dla dzieci
Dla kobiet w ciąży Dla kobiet w ciąży
Wysokobiałkowe Wysokobiałkowe
Ile porcji chcesz zrobić?

To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.

499 kcal Kalorie
36 g Białko
20 g Tłuszcze
44 g Węglowodany
152 mg Sód
11 g Błonnik

Składniki
100 g
 makaronu pełnoziarnistego
200 g
 schabu wieprzowego
11,8
sztuki brukselki
200 g
8
łyżek śmietanki 12%
144 g
2
łyżeczki oleju rzepakowego
10 g
1
szczypta soli
0,25 g
1
szczypta pieprzu
0,25 g

Kliknij i odhacz składnik, który już masz.

499 kcal Kalorie
36 g Białko
20 g Tłuszcze
44 g Węglowodany
152 mg Sód
11 g Błonnik
Sposób przygotowania
Czas gotowania: 10 min.
1

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.

2

Schab kroimy w paseczki. Doprawiamy solą, pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju.

3

Dodajemy pokrojone na pół brukselki. Zalewamy śmietanką. Gotujemy przez około 30 min (jeżeli sosu jest zbyt mało dodajemy wodę).

4

Makarom podajemy z sosem.

Wyślij przepis na e-mail

Nasze najlepsze przepisy, prosto na Twoja skrzynkę e-mail.

Przetwarzam Twoje dane zgodnie z polityką prywatności.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?

Umów się na konsultację i porozmawiajmy o Twojej diecie.

Zastanawiasz się czy ten przepis jest dla Ciebie dobry?