Lemoniada z melisą
Relaks + orzeźwienie to idealny przepis na gorący, letni dzień. Lemoniada z melisą zapewnia obydwa te doznania – świetnie schładza, a do tego delikatnie uspokaja. Do jej przygotowania potrzebnych Ci będzie jedynie 6 składników – w tym woda, kostki lodu, miód i erytrol. Do tego niezawodny duet cytryny i melisy, które fantastycznie się ze sobą komponują – bo listki melisy charakteryzują się silnym cytrynowym aromatem. Zresztą – angielska nazwa melisy brzmi… lemon balm, czyli cytrynowy balsam. Nic tylko rozkoszować się smakiem – koniecznie wypróbuj!
Kategorie
Dołącz do naszych podopiecznych i uzyskaj dostęp do najsmaczniejszych zdrowych przepisów.
Dodaj do ulubionych przepisy, na które masz ochotę, a my uwzględnimy je w Twoim jadłospisie. W Respo jesz tylko to co lubisz.
Zagwarantujemy Ci przyjemny tryb pozbywania się złych kilogramów.
Jesteś naszym podopiecznym? Zaloguj się, aby zobaczyć przepisy.
Ile porcji chcesz zrobić?
To zdeterminuje ilość i gramaturę składników poniżej.
Składniki
2
|
sztuki cytryny
160 g
|
1
|
garść melisy
2 g
|
3
|
szklanki wody
750 g
|
12,5
|
sztuki lodu
250 g
|
2
|
łyżeczki miodu
24 g
|
4
|
łyżeczki erytrolu
20 g
|
Kliknij i odhacz składnik, który już masz.
Sposób przygotowania
Cytryny dokładnie myjemy. Z 1,5 cytryny wyciskamy sok, połówkę kroimy na plasterki.
Do dzbanka wlewamy zimną wodę i sok, dodajemy miód. Dokładnie mieszamy i w razie potrzeby dosładzamy erytrolem do smaku.
Dodajemy plasterki cytryn, melisę oraz kostki lodu. Smacznego!